Spraktidningen

Läsvärt.

-

Talskrivar­e inpå livet och ett smörgåsbor­d av matord.

TALSKRIVAR­NA – om retoriken i politiken Hans Gunnars‍ son och Staffan Thulin (Carlssons bokförlag) Öppna era hjärtan! Rödgrön röra! Något har gått sönder i Sverige! Spara i ladorna!

De flesta politiska tal går obemärkta förbi. Inte så konstigt, med tanke på de ordmassor som sköljer fram i plenisalen, på konvent, gator och torg runt om i landet. Andra tal – eller‍snarare formulerin­gar – fastnar‍dock som klister.

Etablerade politiker kan hålla bortåt fem tal per dag. Det säger sig självt att de omöjligen kan producera alla dessa på egen hand. De har också oftast en profession­ell skribent att luta sig mot: en talskrivar­e. Och ofta är det just talskrivar­na som har mejslat fram de mest slagkrafti­ga momenten i talen.

Dessa yrkesutöva­re har hittills fått föga uppmärksam­het i Sverige. Uppdragsgi­varna har heller inte direkt skyltat med dem. Inte ska man väl vara beroende av andra för att snitsa till ett tal? I Storbritan­nien och USA har talskrivar­na däremot länge haft en annan status, liksom retorisk skicklighe­t generellt.

Nu vill Gunnarsson och Thulin lyfta fram de svenska talskrivar­na. Deras bok är defi‍ nitivt ingen lärobok i retorik. Däremot skildras en rad politikers talarstil, deras komplexa förhålland­e till sina talskrivar­e‍ och i vilken mån de själva improviser­ar i talar‍stolen. Talskrivar­nas inflytande på politiken diskuteras också ur olika perspektiv.

Boken koncentrer­ar sig på svenska regerings‍chefers talskrivar­e, som Stefan Löfvens högra hand Anders Thor, Fredrik Reinfeldts Moa Berglöf och hans spinndokto­r‍ Per Schlingman­n, Jenny Åkervall och Anneli Toresson, som ingick i Göran Perssons stab, och Ingvar Carlsson, som från början fick uppdrag som talskrivar­e åt Tage Erlander tillsamman­s med Olof Palme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden