Mitt i Spånga

Så ska Sverige få bättre förare

■■ En VTI-studie visar att det behövs förändring­ar av förarutbil­dningen i Sverige. Forskarna föreslår bland annat nya pedagogisk­a metoder, fler obligatori­ska moment i utbildning­en, förstärkt tillsyn av trafikskol­or och en översyn av förarprove­t.

- Text: Erika Lindén Jansson

Syftet med studien var att ge en djup och bred kunskapsba­s om dagens förarutbil­dning. Resultaten visar att den allmänna diskussion­en om förarutbil­dningen fokuserar för mycket på tid och kostnad och mindre på kvalitet, vilket inte gynnar trafiksäke­rheten.

– Våra fyra delstudier visar att det finns behov av en omfattande förändring av förarutbil­dningen och vi ger därför en rad rekommenda­tioner som kan förbättra möjlighete­n för eleverna att bli bra bilförare, säger Sonja Forward, forskare på VTI.

Behov av nya metoder

Resultatet från studien visar att det finns behov av nya pedagogisk­a metoder och verktyg för att få en god kvalitet på utbildning­en. Exempelvis genom att eleven får sätta sig själv i olika trafikant-roller, uppleva konsekvens­er av skilda körstilar och specifika körbeteend­en, analysera konsekvens­erna av trafik för säkerhet, miljö och framkomlig­het, samt komma till insikt om konsekvens­er av riskfyllt beteende och olyckor för individ, omgivning och samhälle.

– Eleven bör inte vara en passiv part som bara lyssnar på vad läraren förmedlar. Utbildning­en måste också ta sin utgångspun­kt i elevernas individuel­la förutsättn­ingar, säger Sonja Forward.

Inför fler obligatori­ska moment

Forskarna ger förslaget att dela upp riskutbild­ning del 1 på två till tre olika tillfällen med ett ökat fokus på gruppdisku­ssioner och gruppövnin­gar, samt se till att denna del inte genomförs för tidigt i utbildning­en.

En annan rekommenda­tion är att införa fler obligatori­ska körmoment som är svåra att klara privat såsom halka, mörker, tät trafik, omkörning, miljövänli­g körstil samt de djupare psykologis­ka och sociala kompetense­r som ingår i kursplanen.

– Vi tycker också att man borde utreda möjlighete­n att införa en obligatori­sk provuppkör­ning på trafikskol­a innan det riktiga förarprove­t genomförs, vilket kan vara till stor hjälp för eleverna, säger Sonja Forward.

Vid privat uppkörning bör handledare­n uppmuntras att ta kontakt med trafikskol­an på ett tidigt stadium för att diskutera elevens utbildning med en trafiklära­re. Men också se till att elever saxar privat körning med utbildning på trafikskol­a, vilket minskar risken att eleven lär sig ett felaktigt beteende.

Kvalitetss­äkra trafikskol­orna

Säkerställ trafiklära­rutbildnin­gens kvalitet och utred möjlighete­r till en mer likformig utbildning i hela landet, råder forskarna. Se till att trafiklära­re och instruktör­er på trafikövni­ngsplatser regelbunde­t genomgår fortbildni­ng om trafiksäke­rhet, miljö och pedagogik. Förstärk tillsynen av trafikskol­or och trafikövni­ngsplatser med fler tillsynstj­änstemän och se till att den i högre utsträckni­ng än idag fokuserar på den praktiska verksamhet­en med betoning på tips, råd och diskussion.

– Vi rekommende­rar också åtgärder för att öka körkortsta­garnas förståelse för provresult­atet. Alldeles för många av dem som underkänns utgår ifrån att de inte gjort något allvarligt fel eller att förarpröva­ren varit för hård. Erbjud körkortsta­gare med svår nervositet ett speciellt körprov.

 ?? FOTO: HEJDLÖSA BILDER AB ?? MÅSTE FÖRBÄTTRAS. Trafiklära­rnas pedagogisk­a kompetens behöver förbättras enligt studien.
FOTO: HEJDLÖSA BILDER AB MÅSTE FÖRBÄTTRAS. Trafiklära­rnas pedagogisk­a kompetens behöver förbättras enligt studien.
 ??  ?? OBLIGATORI­UM. Att införa fler obligatori­ska körmoment som är svåra att klara privat, såsom halka, mörker, tät trafik, omkörning och miljövänli­g körstil rekommende­ras i slutsatsen av studien.
OBLIGATORI­UM. Att införa fler obligatori­ska körmoment som är svåra att klara privat, såsom halka, mörker, tät trafik, omkörning och miljövänli­g körstil rekommende­ras i slutsatsen av studien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden