Mitt i Spånga

Vad kan du om Västerorts statyer?

-

1 VÄLLINGBY

I Solurspark­en i Vällingby står statyn Solur av Sven Holmström. En tid efter invigninge­n fick skulptören ett viktigt samtal. Vem ringde? 1. Dåvarande statsminis­ter Olof Palme ringde för att tala om hur mycket han uppskattad­e verket. Det var också då han myntade det välkända uttrycket ”En Vällingbyb­o är alltid, aldrig i tid”. X. En astronom från Tekniska museet ringde och berättade att uret gick fel. 2. En handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t ringde för att förklara att statyn saknade bygglov, varpå verket fick flyttas 40 centimeter.

2 SPÅNGA

Au naturel, eller näck, med andra ord, är dresscode för många statyer. Men Lennart Källströms staty Kvinna vid Svandammen i Spånga har faktiskt på sig mer än så. Men vad är det hon har på sig? 1. Korsett och strumpeban­d. X. Baddräkt och handduk. 2. Morgonrock och nattlinne.

3 JAKOBSBERG

Varför ville skulptören Thomas Karlsson att det skulle stå en giraff i Jakobsberg­s centrum? 1. För att hålla ordning sent på nätterna. X. Det är hans favoritdju­r. 2. Skulpturen är en nick till tiden då Jakobsberg­s centrum hade ett eget zoo.

4 HÄSSELBY GÅRD

På torget i Hässelby gård står en skulptur föreställa­nde åtta personer på rad av Thomas Qvarsebo. Varför står personerna på rad? 1. De är resenärer som står och väntar på att resa vidare. X. De poserar för ett foto. 2. De väntar på vintern.

5 VÄLLINGBY STATION

Väntar man på tunnelbana­n i Vällingby syns Helén Partos konstverk Sirat. Men vad föreställe­r de? 1. Blad och pistiller från blommor i hennes trädgård. X. Hennes svärmors virkade dukar. 2. Mandalor från Östasien, där hon varit på resa.

6 BLACKEBERG

Utanför Ljunglöfsk­a slottet i Bromma finns nio skulpturer av Olof Thorwald Ohlsson. Skulptören hade bland annat en mycket känd person som sitt fan. Vem? 1. Artisten Michael Jackson, som hade skulpturer av Thorwald Ohlsson vid sitt hem Neverland Ranch i Kalifornie­n. X. Gustaf VI Adolf, som själv införskaff­ade ett verk av skulptören. Det står i dag på Solliden och tillhör kungen. 2. Margaret Thatcher. Efter ett besök på Ljunglöfsk­a blev hon så förtjust att hon köpte ett eget verk av skulptören. Efter Järnladyns död donerades det till Cambridge University.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden