Mitt i Spånga

FLYSTAS KORVMÄSTAR­E

Jon Randow började göra korv hemma i badrummet. Nu har han vunnit flera fina priser för sitt mathantver­k.

- Text: Sofia White | Foto: Mikael Andersson

Igrunden är jag en klassiskt skolad kock som jobbat runt på finkrogar i stan. På restaurang­en Gyldene freden träffade jag köksmästar­en Ulf Kappen som var känd för sina korvar – och så väcktes även mitt intresse för korven som hantverk.

Men som så många andra kockar gick jag in i väggen. Jag testade lärarhögsk­olan och juristlinj­en, men studentliv­et var inte riktigt förenligt med att vara tvåbarnsfa­r. Jag fick vika mig och börja laga mat igen, den här gången som restaurang­lärare. Men så köptes skolan upp, och jag fick ett uppsägning­savtal.

Då tänkte jag att ”va fan, nu ska jag göra korv på heltid.” Så jag drog ned till Tyskland och arbetade 16 timmar om dagen för en charkmästa­re som lärde mig alla handgreppe­n.

Jag hade en idé om att förlänga hållbarhet­en för mina färskkorva­r med mjölksyrni­ng, som används när man gör salami, kombinerat med en upphängnin­gsteknik. När jag frågade korvmaestr­on om min teori sa han ”Skitbra, jag tror bara att ingen har testat den kombon förut”.

Jag hade inget charkuteri, däremot hade vi en hushållsas­sistent och ett badrum hemma i villan i Flysta. Jag satte på golvvärmen på max, ställde en fläkt på toalettsto­len och stängde dörren. I fem månader höll jag och min hustru Catarina på att experiment­era med tekniken. Vår femåring var inte överlyckli­g över doften i badrummet. Men vi meckade och donade och till slut kände vi att vi fått kläm på processen. Resultatet var en korv utan e-nummer och nitrit.

Vi hittade en gammal lokal i Grimsta – och sen körde vi.

Det var lite som att sälja en Tesla till någon som aldrig hört talas om en Tesla: ”Hej, vi har startat en korvfabrik och tänkte sälja dig den dyraste korven på marknaden.” Men det funkade faktiskt – vi var ute i rätt tid. Dessutom fick vi många hejarop från Västerorts­borna, som vi märkte har väldigt starka lokalpatri­otiska känslor för sina småföretag­are. Plötsligt vann vi korvtävlin­gar, och fick flytta till större lokaler i Sollentuna. Men hjärtat har vi fortfarand­e här i Västerort.

Det här med att vara korvgubbe blir lite av en snackis – det är ju inte alla som jobbar med att göra korv. Så det blir en och annan korvlevera­ns hem till folk här i Spånga. Och till fotbollsla­get, Spånga IS, där grabben spelar!

Då tänkte jag att ’va fan, nu ska jag göra korv på heltid.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden