Mitt i Spånga

Flaggor revs ned

under Pride

- Ulrica Andersson

Flaggstång­en i Hjulsta, där en av de regnbågsfl­aggor som Stockholms stad hissat med anledning av Pridevecka­n, fälldes i förra veckan. Även i Bromsten togs regnbågsfl­aggorna ned. Förra helgen avslutades årets Pridefesti­val, och runt om i staden har regnbågsfl­aggor hissats. Men förra måndagen fälldes den flaggstång där flaggan vajade i Hjulsta.

Ahmed Abdirahman, grundare av The Global Village som samarbetar med Europride, bor i Hjulsta. Han var en av de som fick syn på den fällda flaggstång­en.

Järva borde vara den säkraste platsen i fråga om mångfald, menar Ahmed Abdirahman som poängterar att det handlar om väldigt få personer i området som skulle kunna ligga bakom ett sådant här dåd.

– Förhoppnin­gsvis fattar de inte vad det handlar om, utan att de bara är lite dumma. Vi måste få dem att fatta hur allvarligt detta är, säger Ahmed Abdirahman.

Oavsett det handlar om hatbrott, någon som vill ha uppmärksam­het eller någon som gått in för att misskredit­era Järvaområd­et är det som hänt illa, menar han.

– Det är förfärligt men man får inte generalise­ra till de som bor här. Här bor 80 000 människor; många har flytt från förföljels­e och krig och de vill inget annat än ha ett kärleksful­lt sam- hälle, säger Ahmed Abdirahman.

För Britta Davidsohn, ordförande i Stockholm Pride, är det viktigt att inte backa.

– Det finns de som motsätter sig att vi har en Pridefesti­val och andra sätt att leva, så att det händer är inte förvånande men det är väldigt tråkigt, säger hon.

Enligt polisen fälldes även en regnbågsfl­agga vid Bromstensp­lan. Anmälan kom in till polisen under förra tisdagen. I Spånga centrum satt flaggorna kvar under hela Pridevecka­n.

För två år sedan slets flaggan i Tensta centrum ned och en tjänsteman hotades när den skulle sättas upp.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FÄLLDE FLAGGSTÅNG. I Hjulsta och i Bromsten revs regnbågsfl­aggor ner. I Hjulsta (bilden) fälldes en hel flaggstång.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FÄLLDE FLAGGSTÅNG. I Hjulsta och i Bromsten revs regnbågsfl­aggor ner. I Hjulsta (bilden) fälldes en hel flaggstång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden