Mitt i Spånga

Spånga – en blå ö i det röda Västerort

- Evelina Hertz

I yttre Västerort röstade flest på den rödgrönros­a majoritete­n i förra kommunvale­t. Men i Spångas villakvart­er ligger den borgerliga alliansen närmare till hands när de boende går till vallokalen. I yttre Västerort fick den rödgrönros­a majoritete­n starkast stöd i kommunvale­t 2014. I valkretsen Tensta C röstade hela 66,16 procent på Socialdemo­kraterna, jämfört med Moderatern­as 6,26 procent.

Men om de boende i Spångas villakvart­er hade fått bestämma hade istället den borgerliga alliansen suttit vid rodret i stadshuset. I valkretsen Flysta var det blåa stödet som allra starkast där Moderatern­a fick 41,46 procent av rösterna, jämfört med Socialdemo­kraternas 15,03 procent. Undantagen i Spånga är valkretsar­na Solhem Norra och Bromsten Mellersta där flest röstade rödgrönt.

Paret Bengt och Christina Öde- qvist som länge har bott i Tensta är inte förvånade över att så många i Spångas villakvart­er röstar på just Moderatern­a. Det är inte heller vännen Marianne Bergqvist som bor i Spånga centrum.

– Man röstar ju på det som är mest rätt för en själv. För tre val sen röstade jag på Socialdemo­kraterna men man kan ändra sig. Jag tycker att Socialdemo­kraterna har ändrat sin politik och därför röstar jag inte på dem nu, säger Bengt Ödeqvist.

Han säger att han kommer rösta likadant som han gjorde i valet 2014. Det tror även Marianne Bergqvist att hon kommer att göra. Hon och Christina Ödeqvist är överens om att de både går på känslan av hur det är i samhället och vad partierna säger i sina partiprogr­am när de bestämmer sig.

– Men jag vet inte om vi kommer att rösta på samma parti för det pratar vi inte om, haha, säger Marianne Bergqvist.

 ??  ?? HAR BESTÄMT SIG. Marianne Bergqvist, Bengt Ödeqvist och Christna Ödeqvist har alla bestämt sig för vad de ska rösta på i höstens val. ”Men vi vet inte om det är samma parti för det pratar vi inte om”, säger Marianne.
HAR BESTÄMT SIG. Marianne Bergqvist, Bengt Ödeqvist och Christna Ödeqvist har alla bestämt sig för vad de ska rösta på i höstens val. ”Men vi vet inte om det är samma parti för det pratar vi inte om”, säger Marianne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden