Mitt i Spånga

Vettlöst att bygga i Lillskogen

- David Friberg

När trädgårdss­taden Solhems Villastad etablerade­s för mer än hundra år sedan var man helt klar över den gröna miljöns vederkvick­else för människan. Man ville erbjuda frisk, ozonrik luft och möjlighete­r att odla potatis, frukt och grönsaker och därigenom locka ut barnfamilj­erna från det trånga och osunda boendet i storstaden. Och än idag hänvisar byggnadsnä­mnden till det hundraårig­a regelverke­t om att låta naturen råda och bevara det mesta av tomten obebyggd till potatisåke­rns fromma och man avvisar dagens nyinflytta­de barnfamilj­ers önskemål om att få bygga ut till egna rum för barnen. Den rike kan dock överklaga och därigenom bidra till stadens förvaltnin­gsutgifter.

Men så plötsligt uppstår en obegriplig byggiver från stadens sida i Solhem. Det gäller inte Spånga C Öst eller Hedvig 7 med tillsamman­s 265 bostäder, utan en av vår herre själv skapad skogsklädd bergknalle, Lillskogen, i Värsta allés förlängnin­g in i Solhem. Där vill man spränga berg, hugga skog och bygga 40 enrummare. Byggnadens(-ernas) storlek och utformning blir helt beroende av den vinst staden vill ha för att upplåta marken och byggaren vill ha för att ta sig an projektet och är helt befriad från alla de övervägand­en som berörda Spångabor kan ha på bygget.

Lillskogen är, utöver att vara en grön lunga intill Spånga centrum, habitat för rara växter och djur och lekplats för förskoleba­rn. Den ingår i stadsdelsf­örvaltning­ens parkplan 2010, ”Antons backe och damm vid Skogsbacke­n”, med målet ”bevara och utveckla nuvarande karaktär och värden”. Gatan utefter vilken byggnaden(-erna) ska resas utgör redan nu en kaotisk trafiksitu­ation där gående skolbarn och köande bussar slåss om framkomlig­heten med bilar, cyklar, rulllatore­r och barnvagnar. Ett besök på platsen ger full insikt i problemati­ken. Hur boendes bilar ska nå sina garage från denna gata ter sig fullkomlig­t obegriplig­t.

Vad är det då som gör att förslaget lagts? Jo, på direkt fråga svarar stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskogs kansli att Stockholms stad förväntar sig ett överskott om 19 miljoner vid en byggnation på platsen. Så det så! Stefan Lövens tal om demokrati-”folkets röst” kan inte bli mer urholkat.

 ?? ILLUSTRATI­ON: UTOPIA ?? PLANERNA. Så här ser en visionsski­ss över husen som planeras byggas i Lillskogen ut.
ILLUSTRATI­ON: UTOPIA PLANERNA. Så här ser en visionsski­ss över husen som planeras byggas i Lillskogen ut.
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? NYBYGGEN. Projektomr­ådet, snett över gatan från Svandammen, blir en förlängnin­g av Värsta Allé.
FOTO: STOCKHOLMS STAD NYBYGGEN. Projektomr­ådet, snett över gatan från Svandammen, blir en förlängnin­g av Värsta Allé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden