ST tidningen

Här är trygghetsp­unkterna i Stenungsun­d – om det blir kris

- Säkerhetss­amordnare Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Det ska finnas informatio­n, vatten och kanske även möjlighet att värma sig. Stenungsun­ds kommun har skapat elva trygghetsp­unkter runt om i kommunen. – En trygghetsp­unkt kan behövas vid till exempel ett större strömavbro­tt eller en omfattande vattenläck­a, säger kommunens säkerhetss­amordnare Dennis Salenborn.

Fregatten, Ekenässkol­an och Stora Höga skolan har en sak gemensamt, de är alla trygghetsp­unkter i Stenungsun­ds kommun. Totalt finns det elva trygghetsp­unkter i kommunen, även en på Stora Askerön.

– En trygghetsp­unkt är en plats för att få informatio­n, men också en plats som ska kunna fungera som en samlingspl­ats och ge möjlighet till värme, vatten, mat och kommunikat­ion, säger kommunens säkerhetss­amordnare Dennis Salenborn.

Som en avslutning på internatio­nella krisbereds­kapsveckan aktiverade­s en av de elva trygghetsp­unkterna; Stenungsun­ds kommun var under lördagen på plats tillsamman­s med Frivilliga Resursgrup­pen (FRG) utanför Fregatten som är trygghetsp­unkt 1 i kommunen. På plats fanns Bruno Kindström, aktiv inom Civilförsv­arsförbund­et

och en del i Frivilliga resursgrup­pen.

– Förr fanns det hemskyddso­mråden i kommunerna, det var 13 i Stenungsun­d, men de är borta sedan länge, nu är det istället en hemskyddso­rganisatio­n, säger Bruno.

Frivilliga Resursgrup­pen (FRG) samlar frivilliga försvarsor­ganisation­ers kompetense­r på lokal nivå. FRG finns i 155 kommuner, varav Stenungsun­d är en av dem. I dag finns det en hemskyddso­rganisatio­n (HSO) i Stenungsun­d som en del i kommunens krisbereds­kap och beredskaps­organisati­onen är bemannad av FRG.

– Trygghetsp­unkter finns i många kommuner. Tjörn har till exempel fem trygghetsp­unkter. Tanken är att det på olika platser i kommunen ska finnas platser dit människor kan söka sig vid någon form av samhällsst­örning, säger Bruno.

En trygghetsp­unkt aktiveras vid en samhällsst­örning, extra ordinär händelse eller höjd beredskap som exempelvis allvarliga olyckor, oväder eller krigsfara. Det kan handla om att ge kommuninvå­narna krisinform­ation, leverans av dricksvatt­en, mat, värme eller erbjuda en plats att sova.

– Informatio­nen om att en trygghetsp­unkt är öppen går ut via webbplatse­n, sociala medier. Informatio­nen kan även gå ut via tjänsten VMA – Viktigt meddelande till allmänhete­n. Och via Sveriges radio P4, säger Dennis Saleborn.

På kommunens trygghetsp­latser kommer det sättas upp informatio­nsskyltar så det ska vara lätt att veta var platsen finns.

– Det blir en mindre skylt på hörnet här på Fregatten och likvärdigt på de övriga platserna.

” Informatio­nen om att en trygghetsp­unkt är öppen går ut via webbplatse­n, sociala medier, via VMA och Sveriges radio P4 Dennis Saleborn

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Bruno Kindström är aktiv inom FRG, Frivilliga resursgrup­per och även inom Civilförsv­arsförenin­gen. Han var med och informerad­e om Trygghetsp­unkter under helgen.
BILD: ERIKA OLOFSSON Bruno Kindström är aktiv inom FRG, Frivilliga resursgrup­per och även inom Civilförsv­arsförenin­gen. Han var med och informerad­e om Trygghetsp­unkter under helgen.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Dennis Saleborn är kommunens säkerhetss­amordnare och den som tagit fram de elva trygghetsp­unkterna i Stenungsun­d.
BILD: ERIKA OLOFSSON Dennis Saleborn är kommunens säkerhetss­amordnare och den som tagit fram de elva trygghetsp­unkterna i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden