ST tidningen

Larsson mest populär av alla – för tredje valet i rad: ”Givetvis jätterolig­t”

Han är en populär politiker, centerns Lars Larsson. Han är nämligen den politiker som fått i överlägset flest personkrys­s av alla politiker på Orust – tre val i rad. – Det känns givetvis jätterolig­t, säger opposition­srådet.

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Att centerns frontfigur Lars Larsson är en man som går hem i stugorna på Orust märks tydligt då Valmyndigh­eten är klar med all räkning efter valet. Larsson är den politiker på Orust som fått enskilt flest personkrys­s av alla – i tre raka val.

– Ja men så är det. Jag fick flest kryss av alla politiker både vid valet 2014 och valet 2018, så det är tredje valet på rad som jag blivit mest kryssad, säger Lars Larsson.

Med 204 personkrys­s är han en bit före, men inte så långt framför, kommunalrå­det Catharina Bråkenhiel­m (S) – 198 väljare valde att sätta ett kryss framför hennes namn. Tredje mest kryssad är Martin Oscarsson (SD) som fick 129 kryss medan Folkviljan­s Michael Relfsson var snubblande nära med 122 personkrys­s. Värt att notera är att ingen enskild politiker i Moderatern­a

kom upp i över 100 kryss, trots att partiet gjorde sitt bästa val på Orust någonsin.

Flest kryss av alla på Orust fick bonden från Tegneby, Lars Larsson. Han vill dock inte framhäva sig själv, utan vill lyfta fram arbetet som hela partiet gör.

Kan det på något sätt bli till en nackdel för partiet om en enskild politiker är så populär?

– Det är inte bra om det bara blir fokus på en person i partiet. Vi har flera riktigt duktiga politiker inom centern och vi är noga med att förankra frågorna i partiet. Alla gör sitt bästa och jag ser det som att vi är ett lag.

Att få flest kryss för tredje valet i rad, det värmer dock hjärtat, det får Lars Larsson erkänna.

– Det är självklart jättekul att få ett kvitto på att den politik jag fört tilltalar Orustborna. Jag försöker att alltid vara påläst och ansvarstag­ande, jag vill verka brett och inte bara med fokus på vissa frågor.

Centerpart­iet bedriver en vidsträckt politik där vi tittar på varje del i kommunen. Jag vill inte nischa mig in i ett fack, utan hela kommunen är lika viktig för vårt parti.

Han känner en ödmjukhet och en tacksamhet, men med kryssen och politikeru­ppdraget följer även ett ansvar påpekar han.

– Jag har under denna mandatperi­od haft flera uppdrag i regionen, bland annat i 8 Fjordar och inom Södra Bohusläns Turism och har i Fyrbodal arbetat intensivt med frågor som verkligen berör Orust kommun, som frågan om en kommande bro i Svanesund. Det gäller att vara ordentligt påläst, att ta uppdraget på allvar för att kunna göra skillnad.

Centern har varit i opposition i Orust kommun under fyra års tid och kommer med största sannolikhe­t vara det även kommande mandatperi­od.

– Vi har inte fått någon inbjudan från sittande majoritet och vi räknar nästan med att sitta kvar i opposition. Nuvarande majoritet aviserade redan tidigt att de vill fortsätta samarbeta och jag tror det blir så.

Hur ett framtida samarbete med övriga partier i opposition ska se ut, det är för tidigt att prata om enligt Lars Larsson.

– Förhandlin­gar har bara börjat och det är än så länge oklart hur de olika partierna i opposition kommer att samarbeta. Jag vill se en stark opposition och jag har aviserat mitt intresse att fortsätta en mandatperi­od till som opposition­sråd.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Lars Larsson (C) är den politiker på Orust som fått flest kryss av alla.
BILD: ERIKA OLOFSSON Lars Larsson (C) är den politiker på Orust som fått flest kryss av alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden