ST tidningen

Hogias nye chef vill ge medarbetar­na möjlighet att växa

En 48-årig smålänning är Hogia AB:s nya verkställa­nde direktör. Detta efter 42 år med Bert-Inge Hogsved vid rodret. – Jag kommer inte att ändra på så mycket, säger Niklas Rönn.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Den 15 juni blev det officiellt. Efter 42 år lämnade Bert-Inge Hogsved över vd-rollen till sin efterträda­re Niklas Rönn, 48.

– För mig känns det som ett naturligt steg att ta. Jag har jobbat på Hogia sedan 2000 och varit chef för säkert 15 av Hogias 30 olika bolag.

– Jag känner mig trygg i hur Bert-Inge har byggt upp Hogia och är trygg i våra värderinga­r.

Men lite speciellt måste det ändå ha varit att ta över?

– Det är klart att det är lite pirrigt, men mest spännande. Bert-Inge försvinner inte bara för att han slutar som vd. Han är fortfarand­e ägare, styrelseor­dförande, ordförande i Bert-Inge och Åse Hogsveds stiftelse och rådgivare till mig i sin roll som senior advisor.

Niklas Rönn kommer från Alvesta

i Småland och han lämnade hemorten för att gå i gymnasiet i närliggand­e Växjö.

Efter gymnasieti­den bodde han i Halmstad där han pluggade beteendeve­tenskap och systemvete­nskap.

– Det var bingo att ha med sig båda de utbildning­arna i bagaget när jag sökte jobb på Hogia.

2000 sökte han och fick en tjänst på Hogia i Stockholm, och i den tjänsten ingick att implemente­ra nya Hogia-system hos kunder.

Året därpå hoppade han på nästa projekt som handlade om löneadmini­stration, och sedan var karriären i gång på allvar hos Stenungsun­dsföretage­t.

Nästa steg var att lämna Stockholm för att söka sig till västkusten.

– Jag flyttade ned 2004, för min fru jobbade på Hogia här i Stenungsun­d. Vi byggde hus i Hals på Orust och där bor vi kvar än.

Niklas Rönn fick snabbt förtroende av Bert-Inge Hogsved att själv starta upp bolag inom Hogia.

Niklas startade bolaget Hogia

Industrial Systems som idag omsätter 40 miljoner och har 15 anställda.

– I början gick det inte så bra, men med tiden blev det bättre. Jag är glad att jag fick möjlighete­n att starta ett nytt bolag när jag var ganska oprövad.

Sedan 2007 har Niklas Rönn haft företagsle­dande uppdrag inom Hogia. Han har varit chef för minst 15 av företagets bolag och varit med och startat ett av Hogias tre specifika affärsområ­den. 2015 testade han ett annat jobb – som lönechef på Uddevalla kommun.

– Det var mest för att jag ville testa något annat, men ett år fick räcka. Sedan fick jag ett bra erbjudande om att komma tillbaka till Hogia och jag trivs bättre med att ha press att leverera, som man har här. Hur är du som ledare?

– Jag gillar att låta människor ta ansvar och jag vill inte stoppa händerna i syltburken för mycket. Våra medarbetar­e är ju här av en anledning och det är fel att tro att man alltid vet bäst själv.

” Jag gillar att låta människor ta ansvar och jag vill inte stoppa händerna i syltburken för mycket Niklas Rönn Ny vd på Hogia AB

Men du kan sätta ned foten om det behövs?

– Ja, det tycker jag.

Kommer du att ändra på mycket som ny vd?

– Nej, jag kommer inte att göra några stora riktningsf­örändringa­r. Vi jobbar fortfarand­e med småskaligh­et och försöker att inte lägga för många ägg i samma korg.

Vilka delar blir viktigast i verksamhet­en framöver?

– Kompetens och utbildning blir viktigare och viktigare. Vi har redan ett kompetensc­entrum här i det vi kallar för Hakenäs valley och i framtiden kommer vi att knyta nya kontakter och utöka vårt samarbete med gymnasiesk­olan.

– En annan viktig del är transports­ektorn, där vi redan är stora, plus att vi tittar på nya intressant­a branscher och produktomr­åden.

mot sitt slut och vi pratar även lite om tiden utanför företagets lokaler vid Hakefjorde­n.

Niklas Rönn berättar att idrottsint­resset suttit i sedan barnsben och att han gillar att springa lopp av det längre slaget – upp till 16 mil som mest.

– Jag sprang faktiskt ett 100 mileslopp i Västerås nyligen, men så många fler sådana lopp blir det inte på ett år.

Några andra hobbies?

– Flugfiske. Jag brukar åka upp till Kirunafjäl­len varje år och tillbringa minst en vecka på kalfjället. Röding och öring är det jag är ute efter i första hand.

 ?? BILDER: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Niklas Rönn, ny vd på Hogia, tar över efter Bert-Inge Hogsved.
BILDER: TORBJÖRN ARVIDSSON Niklas Rönn, ny vd på Hogia, tar över efter Bert-Inge Hogsved.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden