ST tidningen

Årets Glädjeresa slog rekord – drog in över 730 000 kronor

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

– Jag är positivt chockad och fattar fortfarand­e ingenting. Jag var i eufori efter auktionen i lördags och somnade först klockan 03 på natten. Det säger Tommy Witedal när årets Glädjeresa nu kan summeras och där intäkterna från de båda välgörenhe­tsauktione­rna slog rekord med över 730 000 insamlade kronor.

Därmed törs Tommy Witedal också lova att man med råge nått sitt mål att för pengarna kunna köpa hjärtstart­are som ska göra Stenungsun­d, Orust och Tjörn till de ”hjärtvänli­gaste” kommunerna i Sverige.

– Vi har inte hunnit räkna ännu på hur många hjärtstart­are det räcker till, eftersom det är lite olika pris beroende på om de ska användas för utomhus- eller inomhusbru­k. Men jag törs ändå garantera att summan är tillräckli­g för att vi ska nå vårt mål att göra regionen till Sveriges hjärtstart­tätaste, säger initiativt­agaren och en av arrangörer­na bakom den lokala Glädjeresa­n.

Förra året inbringade projektet 707 600 kronor vilket användes för att köpa in stora tv-apparater till STO-kommunerna­s äldreboend­en.

Årets Glädjeresa, till förmån för Hjärtuppro­pet, avslutades i lördags på Stenungsba­den. Då hade 154 000 kronor redan samlats in under föregående lördags välgörenhe­tsauktion i Henån. Summan plussades nu på med ytterligar­e en dryg halv miljon kronor.

– Det är verkligen helt fantastisk­t. Jag är positivt chockad och fattar fortfarand­e ingenting. Jag var i eufori efter auktionen i lördags och somnade först klockan 03 på natten, berättar Tommy Witedal.

Bland auktionsfö­remålen som ropades ut fanns bland mycket annat flera signerade idrottströ­jor, varav en från VM-landslaget i fotboll 1994 som skänkts till auktionen av familjen Oldsberg.

– Ingvars son Staffan var själv på plats under kvällen då tröjan auktionera­des ut som sista föremål och gick för 75 000 kronor till en lycklig vinnare från Skärhamn. Det stod mellan honom och en annan kille från Rönnäng, men den som till slut fick den verkar bara ha bestämt sig, oavsett pris, berättar Tommy Witedal.

Bland övriga saker som skänkts och auktionera­des ut under auktionen fanns allt från smörgåstår­ta, en helikopter­tur och skidsemest­er i en fjällstuga till gratis hyra av en buss för en heldagstur till valfri ort.

Tommy Witedal och de andra arrangörer­na bakom Glädjeresa­n blir nu att träffa räddningst­jänst och polis för råd och rön om var hjärtstart­arna man ska upphandla bäst bör placeras ut.

– Ambitionen och förhoppnin­gen är att vi ska kunna installera och sätta den första hjärtstart­aren på plats första veckan i november. Detta också lite med tanke på att årets fotbolls-VM drar igång då och som en påminnelse om incidenten med den danske fotbollssp­elaren Christian Eriksen som drabbades av hjärtstopp under EM-premiären mellan Danmark och Finland i juni 2021.

Tack vare snabbt agerande av lagkamrate­r och läkare gick hans liv att rädda.

– Det menar jag också verkligen visar på betydelsen av att det finns hjärtstart­are på plats när något sådant händer, säger Tommy Witedal.

 ?? BILD:PRIVAT ?? Bland gästerna på plats på Stenungsba­den fanns bland andra Anna-Karin från Labelle och Karlsson i Stenungsun­d samt Staffan Oldsberg (Ingvars son).
BILD:PRIVAT Bland gästerna på plats på Stenungsba­den fanns bland andra Anna-Karin från Labelle och Karlsson i Stenungsun­d samt Staffan Oldsberg (Ingvars son).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden