ST tidningen

17-åring dolde passagerar­e – avslöjande ljud i a-traktorn

En a-traktor stoppades för kontroll på Stenungsön. Ljud från ett täckt baksäte fick polisen att reagera och rucka på väggen mellan fram - och baksäte – och där satt tre passagerar­e till. Nu åtalas den 17-årige föraren från Kungälv.

- Catrin Hansson redaktione­n@sttidninge­n.se

Vid 22.40-tiden den 20 augusti i år stoppade polisen en a-traktor som var på väg från Stenungsba­den och ut på länsväg 160.

En 17-årig kille från Kungälv körde och en person satt i passagerar­sätet, vilket är det högsta tillåtna antal personer som får färdas i ett fordon registrera­t som a-traktor. Polisen frågade föraren om det fanns fler personer i fordonet och han svarade nekande.

En avskiljand­e vägg bakom framsätena täckte insynen bak i a-traktorn och polisen tyckte sig höra ljud från baksätet.

”I den avskiljand­e väggen finns en lucka som man kan rucka på/ öppna så att man kan se baksätet.

” Föraren saknar behörighet och åtalas nu i Uddevalla tingsrätt för olovlig körning, där åklagaren menar att han har kört en traktor omgjord till personbil.

Då underteckn­ad öppnar upp en glipa ses flera personer sittandes där bak”, skriver polisen i sin rapport.

Polisen gjorde bedömninge­n att fordonet hade byggts om och att bakdörrarn­a gjorts öppningsba­ra för att kunna rymma fler passagerar­e. Ombyggnati­onen har inneburit att fordonet därmed inte betraktas som a-traktor utan som en personbil där B-körkort krävs.

Föraren saknar behörighet och åtalas nu i Uddevalla tingsrätt för olovlig körning, där åklagaren menar att han har kört en traktor omgjord till personbil. I polisförhö­r framkommer att 17-åringen hade köpt fordonet bara drygt två veckor tidigare, i befintligt skick och att hans uppfattnin­g var att han köpt en a-traktor. Han medger att de var fem personer i fordonet den aktuella kvällen och säger att alla satt på varsitt säte.

”Jag kontroller­ade att alla var bältade”, säger 17-åringen i förhör, och förnekar brott.

Polisens flygande inspektion visade också att fordonet även hade andra brister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden