ST tidningen

Över 40 000 följde Mannes promenad till Stenungsun­d

- Camilla Moestedt camilla.moestedt @sttidninge­n.se

Promenaden tog betydligt längre tid än vad han hade räknat med och fötterna ömmade betänkligt när han till slut kom i mål. 18-åriga Manne Sjöholm är samtidigt överväldig­ad av responsen han fått från alla människor som hejat på och följt honom längs vägen till Stenungsun­d, då han lite otippat också fick sällskap av en häst – men även 40 000 unika tittare på Tiktok.

Det började med en idé till ett skolarbete som gick ut på att göra olika experiment varannan vecka för att utmana sig själv, men också underhålla andra. Som en del av detta projekt startade Manne Sjöholm, som går sista året på Hvitfeldts­ka gymnasiet, därför ett Tiktok-konto med intentione­n att där lägga ut filmklipp med de saker han tog sig an.

De första klippen, där han spelade munspel i en vecka, gick väl så där, erkänner han själv utan omsvep. Desto fler följde under helgen hans promenad från skolan i Göteborg till hemmet i Stenungsun­d.

Dagen innan promenaden hade Manne lyckats samla runt 1 300 intressera­de följare genom filmklippe­t han lagt ut på Tiktok om sitt kommande äventyr. Filmklippe­t hade då i sin tur visats drygt 20 000 gånger.

– Jag började sedan gå klockan 12 på fredagen med en nyinförska­ffad selfiepinn­e, tre powerbanks, en gitarr och alldeles för mycket mat som jag aldrig åt upp, berättar Manne.

början var det väl kanske 20-25 personer som tittade men i höjd med Lilla Hisingsbro­n hände något. Det bara exploderad­e. Plötsligt hade jag 400 tittare, sedan 800 och ytterligar­e en stund senare 1 400. Jag bara tänkte, vad händer, fortsätter han.

Vid Bäckebol fick han sällskap av sin kompis Isac Hamberg som därefter följde honom hela vägen till Stora Höga. En promenad som skulle ta nära elva timmar, innan Manne sedan fortsatte resten av vägen hem själv i ytterligar­e nära en timme.

de även sällskap av flera bekanta, bland annat en skolkompis som oannonsera­t mötte upp dem med sin häst i Kungälvstr­akten. På Tiktok fortsatte samtidigt nya följare att ansluta och följa färden som gick genom både sol och ösregn och slutligen kolsvart mörker.

– Men i höjd med Jörlanda sprack sedan himlen upp och det var en av de vackraste stjärnklar­a himlar jag någonsin sett, berättar Manne.

Samtidigt började tröttheten sätta in ordentligt.

– Jag hade verkligen så otroligt ont i fötterna och hade det inte varit för alla glada tillrop på Tiktok och alla vänner och bekanta som hejade på längs vägen hade jag nog gett upp. Det betydde så oerhört mycket och var inget jag vare sig räknat med eller begärt. Men det var bara så himla mycket kärlek och så fint!

timmars promenad var Manne äntligen i mål. Över 40 000 unika tittare på Tiktok hade då följt färden och 370 000 personer hejat på med uppmuntran­de tillrop och hjärtan.

Efter att fått av sig kläder och skor och mer eller mindre krupit in i duschen med ömmande fötter kröp Manne till sängs, men vaknade redan tre timmar senare efter att ha drömt mardrömmar om att han var ute och gick igen.

Det låter som att det dröjer ett tag innan du ger dig ut på en ny vandring?

– Det lär nog ta ett tag ja, även om jag inte ångrar något en enda sekund med tanke på allt fantastisk­t jag fick vara med om och alla underbara människor som slöt upp! Manne har samtidigt börjat överväga om det faktiskt ska bli en ny utmaning för hans del varannan vecka.

– Den här promenaden är fylld av så många upplevelse­r att jag faktiskt tror att det räcker för att skriva hela mitt gymnasiear­bete. Men jag har ändå en idé kvar som jag skulle vilja genomföra. Jag har köpt en egen segelbåt och tänker mig att jag till våren ska ut på sjön med den i sju dagar. Helst själv, för att åter utmana mig själv.

– Sedan kanske jag tar några ridlektion­er också, uppmuntrad av både min tjej och skolkompis­en med hästen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Manne Sjöholm vilar fötterna en stund innan det är dags att vandra vidare.
BILD: PRIVAT Manne Sjöholm vilar fötterna en stund innan det är dags att vandra vidare.
 ?? BILD: CARL KIHLBO ?? sitt Tik Tok-konto är tanken att Manne även framöver ska lägga ut filmklipp över utförda experiment. Hittills har han bland annat filmat när han under en vecka spelat munspel.
BILD: CARL KIHLBO sitt Tik Tok-konto är tanken att Manne även framöver ska lägga ut filmklipp över utförda experiment. Hittills har han bland annat filmat när han under en vecka spelat munspel.
 ?? ?? På bara 24 timmar lyckade Manne Sjöholm få ihop över 1 000 Tik Tok-följare av sin promenad från Hvitfeldts­ka gymnasiet i Göteborg till StenungPå
På bara 24 timmar lyckade Manne Sjöholm få ihop över 1 000 Tik Tok-följare av sin promenad från Hvitfeldts­ka gymnasiet i Göteborg till StenungPå
 ?? BILD: PRIVAT ?? Kommungrän­sen nådd i kolsvart mörker klockan 22.50 på fredagskvä­llen.
BILD: PRIVAT Kommungrän­sen nådd i kolsvart mörker klockan 22.50 på fredagskvä­llen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden