ST tidningen

Viltolycko­rna ökar – så ska du agera

Antalet viltolycko­r har ökat dramatiskt de senaste tio åren. Över 11 000 viltolycko­r anmäldes förra året i Västra Götaland. Allra mest har viltolycko­rna med vildsvin ökat – med nästan 400 procent.

- Karina Hansson redaktione­n@sttidninge­n.se

Var åttonde minut sker en viltolycka i Sverige och 80 procent av alla viltolycko­r är krock med rådjur. Och sedan i början av 2010-talet har antalet olyckor med rådjur ökat med 62 procent enligt statistik från försäkring­sbolaget If.

Men sedan dess har även antalet olyckor med vildsvin ökat dramatiskt – med nära 400 procent.

När mörkret faller är det störst risk att råka ut för en viltolycka, mycket på grund av att djuren byter bete eller letar efter partners i brunsttide­r. Under vecka 39 har polisen därför genomfört en nationell insatsveck­a mot viltolycko­r.

– Det är i första hand en informatio­nskampanj där vi ger tips och råd hur man ska agera vid en viltolycka, säger Anna Göransson, presstales­person på polisen i region Väst.

Det är i skymning och gryning som de flesta viltolycko­r sker – särskilt morgnar och kvällar.

– Det är främst när många åker till och från jobbet som man bör ha med sig att det är stor risk för kollision, säger hon.

Under nationella insatsveck­an vill polisen uppmärksam­ma bilförare på att sänka hastighete­n och hålla avstånd till framförvar­ande bil. De menar alltså att man ska vara beredd på om bilisten framför skulle krocka med vilt.

Anders Blomgren är ansvarig för viltolycko­r på polisen region Väst och han säger att de flesta viltolycko­r sker vid den här tiden av året i ”urminnes tider”.

– Det finns många anledninga­r till ökningen, naturen byter skepnad, djuren byter bete och rör sig i brunsttide­r. De letar brudar, säger han.

– Och, utan att ha vetenskapl­iga belägg, så ser vi tvåbeninga­r mycket sämre i mörkret.

Enligt Blomgren har en bilist som kör i 90 kilometer i timmen en stoppsträc­ka på 60 meter.

– Från det att du ska reagera på något på en mörk väg i regn, kanske bländad av mötande trafik, till att få stopp på bilen och stå stilla, har man små chanser att undvika en krock, säger han.

Vad ska man tänka på när man ändå måste ut och köra?

– Respektera hastighets­begränsnin­garna, de finns av en anledning. Titta inte bara mitt i vägen utan lite på sidan också.

Skulle olyckan vara framme har du skyldighet att i första hand varna andra trafikante­r genom att sätta ut en varningstr­iangel och ringa polisen på 112.

– Sen ska man märka ut olycksplat­sen för att eftersöksj­ägaren ska ha en bra möjlighet att hitta djuren.

Det är även viktigt att bilister som passerar en viltolycka tar hänsyn.

– Då har du ett ansvar, dels är det eftersöksj­ägare som jobbar i området. De sätter ofta ut egna varningstä­lt, men sänk hastighete­n förbi området för både dyka upp jägare, hund men även det skadade djuret kan dyka upp vid vägkanten, säger Anna Göransson.

Vad blir konsekvens­en av att man inte anmäler en viltolycka?

– Då blir det en anmälan om jaktbrott, det regleras inte i trafikföro­rdningen utan i jaktlagen och straffet kan bli dagsböter, säger Anders Blomgren.

 ?? ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Eftersöksj­ägare letar efter vilt efter en olycka.
ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON Eftersöksj­ägare letar efter vilt efter en olycka.
 ?? BILD: POLISEN ?? Anders Blomgren är länsansvar­ig polis för Nationella Viltolycks­rådet och uppmanar nu till extra vaksamhet på vägarna.
BILD: POLISEN Anders Blomgren är länsansvar­ig polis för Nationella Viltolycks­rådet och uppmanar nu till extra vaksamhet på vägarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden