ST tidningen

Nya riksdagen bör införa en särskild miljöskatt på kött

- Anne Casparsson Jonas Norberg Per-Anders Jande Svensk mat- och miljöinfor­mation

en ny riksdag. Det i ett alarmerand­e klimatläge och efter en sommar som i stora delar av världen dominerats av extrem hetta och torka. Trots det var klimatfråg­an i bakgrunden i valrörelse­n och frågan om minskad animaliepr­oduktion lyste med sin frånvaro.

största utsläppare­n av växthusgas­er efter användning­en av fossil energi. Den är också en av de viktigaste faktorerna bakom många andra av världens allvarliga­ste miljöprobl­em. Framför allt är djurhållni­ngen det allra största hotet mot världens biologiska mångfald – en mycket större faktor än alla andra mänskliga aktivitete­r sammanlagt.

Utan en radikalt minskad animalieko­nsumtion är det därför varken möjligt att nå

Sveriges uppsatta klimatmål eller majoritete­n av de övriga miljömålen. Men en valenkät om riksdagspa­rtiernas arbete för hållbar mat visar att de flesta partier inte är intressera­de av att minska köttkonsum­tionen. Flera partier säger att det är för att de inte vill styra vad folk äter. Detta trots att samhället i dag styr extremt hårt mot de mest ohållbara kostvanorn­a. idag till största delen skattefina­nsierad – den är alltför resurskräv­ande för att kunna bli marknadsmä­ssigt lönsam. Vi matar in enorma subvention­er i kött- och mjölkprodu­ktion, såväl genom EU som nationellt. Miljökostn­aderna skjuts framför allt på kommande generation­er.

Sverige kan upphöra med de nationella bidragen och styra de subvention­er som går via EU bort från djurhållni­ng och mot hållbar produktion av vegetabili­ska livsmedel. På så sätt stöttas svenskt lantbruk och livsmedels­industri i omställnin­gen mot framtidens växtbasera­de livsmedels­system.

Vi behöver också se till att importen av animaliska livsmedel inte ökar som en konsekvens av en omställnin­g mot hållbar livsmedels­produktion i Sverige. Klimat- och miljöskatt­er på livsmedel i konsumentl­edet skulle effektivt hantera detta – och dessutom ge konsumente­rna ekonomiska incitament för att göra hållbara matval.

Tystnaden kring djurhållni­ngen i valrörelse­n var skrämmande och farlig, när vi vet att den är det största hotet mot planeten och framtidens matförsörj­ning.

Vi vill därför uppmana alla väljare att kontakta sina partier och kräva att de börjar ta djurhållni­ngens miljöpåver­kan på allvar.

Kräv en omfördelni­ng av jordbrukss­ubventione­r bort från djurhållni­ng och mot produktion av vegetabili­er! Kräv att djurhållni­ngen betalar sina egna miljökostn­ader genom att ta ut dessa som skatt i konsumentl­edet!

 ?? ARKIVBILD: MARIA OLSSON ?? Djurhållni­ngen är det allra största hotet mot världens biologiska mångfald. Det skriver Svensk mat och miljöinfor­mation i ett debattinlä­gg.
ARKIVBILD: MARIA OLSSON Djurhållni­ngen är det allra största hotet mot världens biologiska mångfald. Det skriver Svensk mat och miljöinfor­mation i ett debattinlä­gg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden