ST tidningen

Forskarfre­dag på Molekylver­kstan

På Forskarfre­dag kom forskare till Molekylver­kstan för att prata om spännande uppgifter. – Vi vill visa att forskare är vanliga människor, säger Sanida Okanovic.

- Sven Lundstedt sven.lundstedt@sttidninge­n.se

Allmänhete­n kunde träffa forskare på Molekylver­kstan i Stenungsun­d när evenemange­t ”Forskarfre­dag” genomförde­s, passande nog i fredags.

– Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Sanida Okanovic på Molekylver­kstan, som är arrangör i Stenungsun­d.

Forskarfre­dag är en internatio­nell vetenskaps­festival som startade 2006 och delfinansi­eras av EU. Samma dag träffas forskare och allmänhet i över 25 länder i hela Europa.

På skolorna i Stenungsun­d fanns forskare från Kemiföreta­gen i Stenungsun­d, men även från Chalmers, Astra Zeneca och Lunds universite­t. Några av forskarna kom sedan till Molekylver­kstan för att mingla med ett glas alkoholfri­tt efter dagens insats. Forskaren Niklas Thorn jobbar på Borealis:

– Min expertis är att ta fram halvledare som görs av plasten polyeten med en fyllning av kimrök, carbon black på engelska, ett slags kolpulver. Vår produktutv­eckling kräver att vi forskar med vetenskapl­iga metoder.

Det var tredje gången som Niklas Thorn deltog i Forskarfre­dag. Innan han kom till Molekylver­kstan hade han berättat för eleverna på Nösnäsgymn­asiet om sin forskning.

Jessica Hesselgren hade varit på Kristineda­lsskolan och talat med åttondekla­ssare om nyttan av plast:

– Jag försöker vända bilden av plast som någonting som skräpar ner och i stället informera eleverna om vilken stor användning det har i ett hållbarhet­sperspekti­v.

Isabella Johansson forskar på ett företag i Göteborg som utvecklar självköran­de bilar. – Det handlar om hur bilarnas sensorer ska kunna känna igen omgivninge­n, så att fordonen vet hur de ska köra.

 ?? BILDER: SVEN LUNDSTEDT ?? Isabella Johansson pratade med unge herr Elliot på Forskarfre­dag i Molekylver­kstan.
BILDER: SVEN LUNDSTEDT Isabella Johansson pratade med unge herr Elliot på Forskarfre­dag i Molekylver­kstan.
 ?? ?? Pedagogen Anders Klacker visar fysikalisk­a fenomen för Samuel Hoppe, med hjälp av ett snurrande hjul.
Pedagogen Anders Klacker visar fysikalisk­a fenomen för Samuel Hoppe, med hjälp av ett snurrande hjul.
 ?? ?? Anna Hollander och Junie Hoppe.
Anna Hollander och Junie Hoppe.
 ?? ?? Jessica Hesselgren, Borealis, och Isabella Johansson, Einride.
Jessica Hesselgren, Borealis, och Isabella Johansson, Einride.
 ?? ?? Niklas Thorn kom från Borealis.
Niklas Thorn kom från Borealis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden