ST tidningen

Sju råd: Tänk på detta när du installera­r solceller

-

Intresset för att skaffa solceller har ökat markant i Västsverig­e under det senaste året. Men installati­onen kan innebära farliga risker om du inte gör den på rätt sätt. Eric de Verdier är skadechef på Dina Försäkring­ar Väst, och han delar med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas med din solcellsan­läggning.

Att skaffa egna solceller för att producera el har blivit allt mer populärt i de västsvensk­a hushållen på senare tid. De höga elpriserna är givetvis en stor anledning, men också för att folk i allt större utsträckni­ng vill göra klimatsmar­ta val. – Vi märker att det är högt tryck. Vi får många förfrågnin­gar både via mejl och telefon om vad man ska tänka på och vilken försäkring man ska ha, säger Eric de Verdier.

Tidigare har man ofta pratat om att de som har en energiförb­rukning över 20000 kilowattim­mar per år bör överväga att skaffa en solcells anläggning. Men då installati­onen numera inte längre är lika dyr, så har det blivit ett bra alternativ för allt fler. Men det finns samtidigt många parametrar att ta hänsyn till innan man kommer i gång. – Som alltid när elprodukte­r ska installera­s hemma är det extra viktigt att tänka på säkerheten. Tyvärr kan det ske missar vid installati­onen med risk för brand som följd, säger han.

Koll på väderstrec­k

Det första man ska göra är därför att reda ut vilka förutsättn­ingar ens hus har, och hitta en solsäker placering.

– För högsta möjliga elprodukti­on bör anläggning­en vara riktad mot söder, sydost eller sydväst. Här bör man också kontroller­a att det inte skuggas av träd eller liknande, som begränsar timantalet, säger Eric.

Se över ditt hustak

Då en solcells anläggning normalt ha renlivslän­gd mellan 25 och 30 år är det en god idé att kontroller­a sitt tak innan man kommer i gång, för att åtgärder inte ska behöva göras i efterhand. – Det är ganska dumt att sätta upp en solcellsan­läggning på ett tak som har en hållbarhet på tio år, för då kommer du ganska snart att sitta med anläggning­en i vardagsrum­met. Har du en stor tomt finns alltid möjlighete­n att sätta den på backen, men det är i vilket fall viktigt att reda ut detta med hjälp av en seriös firma, säger Eric de Verdier.

Ta hjälp av behörig elinstalla­tör

Att ta kontakt med en elinstalla­tör som är registrera­d hos El säkerhetsv­erket ära v den anledninge­n viktigt. – I och med att solceller numera är så populärt så finns det en bred marknad av aktörer idag. Det är viktigt att vara noggrann där. Vi rekommende­rar att ta kontakt med flera bolag för att jämföra utifrån hållbarhet, livslängd och garantier.

Att själv skaffa sig specialkun­skap är också ett gott råd han vill dela med sig av. För ju mer insatt man är, desto roligare blir det att sälja överskotts­el och bidra positivt till sin privatekon­omi. – Har du en bra anläggning kan du förutom att täcka ditt eget behov också sälja vidare. Det finns exempel på de som haft stora överskott i perioder, säger han.

Snö och åska kan ställa till det

Innan installati­onen bör man också kontakta sitt elnätsbola­g, för att de ska få möjlighet att reda ut vilken påverkan din anläggning får för det lokala elnätet.

Vilka faror kan finnas med eventuell snö i vinter?

– Generellt sett har vi inte många incidenter med solcells anläggning­ar. De tär åskan som k anställa till det, precis som med alla elinstalla­tioner. Eller slarvigt upphängda sladdar som hänger löst.

– Sen ska man ha med sig att solceller kan göra att snö fastnar på taket i större utsträckni­ng än normalt. Det gör att belastning­en blir ännu större, vilket man behöver ha med i hållfasthe­tsberäknin­gen.

 ?? ??
 ?? ?? Eric de Verdier, skadechef på Dina Försäkring­ar Väst.
Eric de Verdier, skadechef på Dina Försäkring­ar Väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden