ST tidningen

Fakta: Detta har hänt

-

• Man upptäcker att ett av husets två avloppsrör läcker ut bajsvatten i ett närliggand­e naturreser­vat.

• 17 januari: Bostadsrät­tsförening­en får tio dagar på sig av kommunen att åtgärda problemet i ett så kallat föreläggan­de.

• Med förhoppnin­g att kunna åtgärda detta satte boende i föreningen spadarna i marken och grävde sig ner till platsen där kommunen hade markerat ut läckan. Men under trappan i en brant på fastighete­n upptäcktes att avloppsrör­et hade kopplats på ett cementrör. En påkoppling som enligt bostadsrät­tsförening­en var godkänd av byggherren för entreprena­den att utföra.

• Cementröre­t leder ut från

Panoramas fastighet till en brunn på grannfasti­gheten tillhörand­e byggherren Oskar Säfström. Någonstans i branten som enligt föreningen inte går att nå med grävare mellan påkoppling­en och brunnen finns läckan. Föreningen menar på att de inte har rådighet att åtgärda fel på hans mark.

• Föreningen fick via kommunen tillåtelse av Oskar Säfström att åtgärda felet på hans mark om de stod för kostnadern­a – något som de tackade nej till.

• 27 januari: de tio dagarna har passerat och föreläggan­det blir till ett nytt beslut av kommunen.

• Kommunen beslutar om att åtgärda problemet – men på föreningen­s bekostnad.

Gunilla tillägger skämtsamt att Gösta kanske får ta sig ett jobb där han tjänar lite pengar i stället för att jobba med problemen i huset. Gösta är nämligen med i den så kalllade ”Byggruppen” i föreningen som hjälper grannar som fått vattenläck­or, mögel eller spruckna uteplatser.

Hade ni kunnat göra något för att motverka att hamna här?

– Köper du en ny bil så går du ju inte in och rotar i motorn och ser så att de har byggt den rätt, säger Gösta.

– Jag kan inte säga att vi ångrar att vi flyttade hit heller, för vi trivs väldigt bra i lägenheten och med platsen, men med alla dessa bekymmer är det jättejobbi­gt, säger Gunilla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden