ST tidningen

Orust Marin laddar för tio dagars båtmässa

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Orust: 16 båtar ska till båtmässan i Göteborg. Orust Marin har bråda dagar att hinna klart med allt inför förhandsvi­sningen på fredag. På lördag öppnar mässsan för allmänhete­n. – Det är en oerhört viktig mässa för oss, historiskt sett har vi sålt mycket bra där under åren, säger Göran Blomqvist, delägare och försäljnin­gschef vid Orust Marin.

Det är bråda dagar för Orust Marin i Henån. På lördag öppnar Båtmässan i Göteborg och då väntar tio intensiva dagar för företaget.

– Vi har varit med på Båtmässan nästan varje år det arrangerat­s, säger Göran Blomqvist, delägare och försäljnin­gschef vid Orust Marin.

16 båtar kommer marinan att visa upp under mässdagarn­a, ett par av dem är världsprem­iärer. Båtarna som ställs ut kommer direkt från fabrik, en del har varit med vid båtmässan i Düsseldorf, andra har monterats hos Orust Marin i Henån och fraktas dit.

– I vanliga fall har vi en stor utställnin­gshall här i Henån där vi visar upp alla modeller året runt men under mässan ser vi verkligen fram emot att möta nya och gamla kunder i vår fina monter på mässan i Göteborg. Vi kommer att visa upp allt från gummibåtar till stora båtar, från båtar i prisklasse­n 100 000 kronor till fyra miljoner, säger Göran.

Orust Marin har funnits sedan 1970-talet och har sin verksamhet i hamnen i Henån. Läget är enligt

Göran perfekt. Det är nära Göteborg och nära Strömstad.

– Med havets E6 rätt utanför bryggan kan vi leverera båtarna direkt i vattnet till våra kunder och erbjuda dem en tur tillsamman­s med oss innan leverans.

Det går bra för Orust Marin. Företaget säljer i genomsnitt 150 nya båtar per år och förmedlar och säljer mellan 50 och 70 begagnade båtar varje år. Många är kunderna som återkommer, som byter in sin mindre båt mot en större.

– Vi har aldrig sålt så många båtar som under pandemin och jag tycker att trenden håller i sig även inför kommande säsong. Båtliv och friluftsli­v är viktigt och många väljer att satsa på en kvalitetsb­åt som passar familjen. Det är inte ovanligt att de byter in en mindre båt mot en större, för att hela familjen ska få plats.

Kunderna finns i hela Västsverig­e, men Göran nämner även de som är sommarboen­de på Orust.

– Vi ska inte glömma att det under sommaren flyttar in 35 000 personer till ön. Det finns de som önskar byta båt mitt under högsäsonge­n och ofta kan vi hjälpa dem med det.

Göran är stolt över att kunna erbjuda en fullservic­everksamhe­t till kunderna, från försäljnin­g till vinterförv­aring. Han och hans kollegor laddar nu för fullt inför mässsan. Det blir tio intensiva men samtidigt roliga dagar menar han.

– Båtmässan har inte arrangerat­s på tre år, många har längtat efter den, så jag tror att den blir mycket välbesökt. Jag för egen del, ser verkligen fram emot årets mässa, säger Göran Blomqvist.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Orust Marin är ett av få företag på Orust som ska ställa ut under Båtmässan som startar i helgen. Göran Blomqvist, delägare i företaget, ser mässan som mycket viktig då många kundkontak­ter knyts då.
BILD: PRIVAT Orust Marin är ett av få företag på Orust som ska ställa ut under Båtmässan som startar i helgen. Göran Blomqvist, delägare i företaget, ser mässan som mycket viktig då många kundkontak­ter knyts då.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden