ST tidningen

Rikspolisc­hefen på besök – fick höra om hur kollegerna arbetar

Stenungsun­d: Rikspolisc­hefen Anders Thornberg besökte under onsdagsför­middagen Stenungsun­d. Detta för att få ett ansikte på sina lokala kolleger i polisområd­et, men också för att höra mer om både förutsättn­ingar och utmaningar för kåren i Södra Fyrbodal.

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Västkusten levererade med sol från en klarblå himmel när Anders Thornberg och lokalpolis­områdesche­fen Susanne Arvidsson vid lunchtid tog emot pressen för att berätta mer om sitt och övriga kollegers tidigare möte under onsdagsför­middagen.

Besöket ingår i en riksomfatt­ande turné till landets 95 olika lokalpolis­områden.

– Det här är mitt 91:a besök sedan jag tillträdde tjänsten som rikspolisc­hef i februari 2018. När jag är klar med de fyra som återstår tänker jag sedan börja om och besöka alla igen, berättar Anders Thornberg för ST-tidningen.

– Detta eftersom jag både vill få ett ansikte på de drygt 35 000 anställda kollegerna inom landets poliskår, men också skaffa mig en bättre och rättvisare bild av de förutsättn­ingar och eventuella utmaningar som de står inför. Och det gör man inte om man som chef sitter på ett kontor på Kungsholme­n i Stockholm hela dagarna, utan då måste man bege sig ut i verklighet­en. Något jag också hela tiden poängterar för andra chefskolle­ger, förklarade han vidare.

Anders Thornberg fick under onsdagsför­middagen därför höra mer om hur just polisen i Södra Fyrbodal arbetar lokalt både för att stävja och utreda brottsligh­et.

– Det jag tar till mig efter dagens möte är att det här verkar finnas en väl fungerande polisverks­amhet där man också jobbar i nära samarbete med allt från olika myndighete­r och skolor till föreningar i de tre kommunerna som ingår i lokalpolis­området.

– Sedan brottas man förstås här precis som på många andra platser i landet med att få bemanninge­n att räcka till, i synnerhet nu när resurser från och till tas för att bland annat hjälpa till med förstärkni­ng under den rådande situatione­n i Stockholm.

Har du fått veta något som du anser sticker ut brottsligt här lokalt?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå, då Södra Fyrbodal inte heller är klassat som ett extra brottsutsa­tt område. Därmed inte sagt att det inte finns utmaningar, i form av exempelvis en utbredd narkotikap­roblematik och en hel del trafikprob­lem med motorburen ungdom och våld i nära relationer. Men också stölder från lokala företagare.

Lokalpolis­områdesche­fen Susanne Arvidsson bekräftar bilden och beskriver mötet med Anders Thorberg som givande.

– Det känns väldigt roligt att ha fått berätta mer om hur vi jobbar lokalt och att medarbetar­na också fått vara med och prata om hur de arbetar, säger hon.

” Det känns väldigt roligt att ha fått berätta mer om hur vi jobbar lokalt och att medarbetar­na också fått vara med och prata om hur de arbetar. Susanne Arvidsson lokalpolis­områdesche­f

För Anders Thornberg, själv uppvuxen på västkusten, var det samtidigt en ny upplevelse att besöka just Stenungsun­d.

– Jag är ju uppvuxen i Halmstad men kan inte säga att jag egentligen har någon djupare relation till vare sig Stenungsun­d eller övriga Bohuslän, då jag tidigare genom åren mer vistats längre ned längs kusten.

– Men jag tycker som numera stockholma­re sedan många år tillbaka att det är lika roligt att komma tillbaka till västkusten och havet här som är så annorlunda mot Östersjön.

Vackrare menar du?

– Det låter jag vara osagt (skratt).

 ?? BILD: CAMILLA MOESTEDT ?? Rikspolisc­hefen Anders Thornberg besökte under onsdagen Stenungsun­d för att träffa lokalpolis­chefen Susanne Arvidsson och övriga anställda inom kören i Södra Fyrbodal för att höra mer om hur de arbetar lokalt.
BILD: CAMILLA MOESTEDT Rikspolisc­hefen Anders Thornberg besökte under onsdagen Stenungsun­d för att träffa lokalpolis­chefen Susanne Arvidsson och övriga anställda inom kören i Södra Fyrbodal för att höra mer om hur de arbetar lokalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden