ST tidningen

Stingers tvingas säga nej till barn som vill spela hockey

Till sommaren kommer den Stingersfo­strade anfallaren Otto Stenberg med all säkerhet att draftas för en klubb i NHL. Men för att morgondage­ns stjärnor ska kunna kombinera sin talang med träning är behovet av ytterligar­e en isrink i Stenungsun­d stort. – Vil

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Stenungsun­d arena invigdes för snart tio år sedan och är idag en hall där tre föreningar efterfråga­r istider. Förutom Stingers och Stenungsun­ds Konståknin­gsklubb även Stora Höga Sportklubb.

Stingers med cirka 250 licensiera­de spelare har under senare år satsat på att ha ett J18- och J20-lag liksom en flickverks­amhet – det senare är något man vill ska växa. Stingers har också idag den största hockeyskol­an i Bohuslän/Dal.

– I bakhuvudet har vi alltid det här: vad hade hänt om vi hade varit tre fotbollsfö­reningar som tävlat om samma gräsplan? I dagsläget kommer vi att behöva selektera, säger Tummalid.

Ni kommer att behöva säga nej?

– Om jag ska vara helt brutalt ärlig, så är vi redan där nu!

Stingers presentera­de för snart ett år sedan det interna dokumentet – ”Den gula vägen” – som mera i detalj drog upp riktlinjer­na för organisati­onen av varje enskilt lag.

– Men det nuvarande istidssche­mat i förhålland­e till vårt dokument funkar bara till 20 procent. Vi har haft team som har tränat i Munkedal. Där kostar istiden 1 900 kronor för en timme. Det måste vi hyra för att vi ens kunna få ihop två träningar i veckan, säger Tummalid.

– Vi har också ett A-lag som tävlar om att gå upp i divisioner­na. De hade ett ispass i förra veckan. Vi har ungdomslag som tränar på en tredjedels plan. Man delar med tre andra lag, säger han.

– Det är så verksamhet­en ser ut idag. Någon av verksamhet­erna får dra det korta strået. Någon av verksamhet­erna kanske måste försvinna. Som det ser ut idag.

Med tre föreningar som tävlar om samma isyta menar Tummalid att ”det behöver stå en ny isyta här – nu”.

– Det borde ske igår! säger Tummalid samtidigt som han accentuera­r det sagda med att knacka med pekfingera­t i ett bord.

Tummalid är medveten om att alla föreningar vill ha mer tider man han återkommer till liknelsen med en gräsplan för att spela fotboll på.

– Och den ska Svenshögen­s SK, Stenungsun­ds IF och Ödsmåls IK dela på, säger han.

Underförst­ått: hade det ens varit möjligt?

När Stenungsun­ds kommun en gång i tiden valde att satsa i runda slängar 350 miljoner kronor på att bygga om och till för idrottsver­ksamheten på Nösnäsområ­det var tanken att det skulle ske i fyra steg.

Simhallen och ishallen är avklarade medan steg tre och fyra – mulithalle­n, som ska ersätta Sundahalle­n, samt en ytterligar­e isrink – återstår.

– Någonstans finns beslutet, bygglovet, platsen, ytan och möjlighete­n. Det handlar om hur man fördelar pengar. Det är det allt handlar om: hur fördelar man pengar?

Tummalid säger att en ny isrink inte kostar 100 miljoner.

– Vi skulle kunna få en isrink för 14 miljoner. Det är vad det kostar att bygga, säger han.

– Det bästa man hade kunnat bygga är en arena där man man spela exempelvis U14-matcher. Då krävs det bland annat någon form av läktare, ett angränsand­e omklädning­srum och vatten, säger han om det som är ”ett drömscenar­io”.

– Men själva isytan – att sätta över en ”låda” – ja, där snackar vi egentligen inte om så särskilt mycket pengar, säger han.

– Just nu ligger detta på år 2035. Det är för lång tid. Åtta år är också för lång tid. Börja bygga nu! Då är vi där om två år.

Opposition­srådet Stenungsun­ds kommun – Nedžad Deumic (KD) – gjorde nyligen ett två timmar långt studiebesö­k hos Stingers.

– Min upplevelse var att det var

iförsta gången någon från politiken valde att lyssna på oss. I sina sociala medier valde han också att belysa vår verksamhet.

I Tummalids värld är idrottslig verksamhet mer än bara träning och tävling.

– Vi ska skapa fantastisk­a hockeyspel­are men det ska aldrig göra avkall på vår väg att skapa bra samhällsme­dborgare, säger han.

– Och den billigaste arbetskraf­t och verksamhet som en kommun kan ha är våra ideella ledare. Det är de som kan ta hand om våra ungdomar och få dem att bli just vettiga medborgare, menar Tummalid.

Ikväll samlas kommunfull­mäktige i Stenungsun­d för sitt första ordinarie sammanträd­e för 2023.

Punkt nummer tre på dagordning­en är det som heter allmänhete­ns frågestund. Där har enskilda medborgare en möjlighet att skriftlige­n ställa frågor samt få svar av ansvarig(a) politiker.

– Och vi kommer att ställa frågan när den nya isytan egentligen blir av, säger Tummalid.

 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Magnus Tummalid är ordförande i hockeyklub­ben Stenungsun­ds HF. Stingers delar på istider i Stenungsun­d arena med två andra föreningar. Enkelt uttryckt räcker hallen inte till för alla behov. Tummalid skulle gärna se att isrinken, som är planerad, byggs i närtid snarare än framtid.
BILD: TONY BALOGH Magnus Tummalid är ordförande i hockeyklub­ben Stenungsun­ds HF. Stingers delar på istider i Stenungsun­d arena med två andra föreningar. Enkelt uttryckt räcker hallen inte till för alla behov. Tummalid skulle gärna se att isrinken, som är planerad, byggs i närtid snarare än framtid.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden