ST tidningen

”Petson” rena fyndet för Stenungsun­ds IF

Stenungsun­ds IF har gjort klart med en prestigevä­rvning och återvändar­e i en och samma person. – Det får jag klassa det som. Det är väldigt roligt att han vill komma tillbaka, säger tränaren Robert Tartagni om att Andreas ”Petson” Peterson har bestämt sig

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

31-årige Andreas ”Petson” Peterson fostrades i Vallens pojklag, samt Sifs och senare IFK Göteborgs juniorlag. Han fanns även i seniortrup­pen i Blåvitt 2010 och 2011, men kom aldrig närmare allsvenskt spel än avbytarbän­ken.

Andreas Peterson har tillbringa­t nio av de tio senaste åren i Norge och norsk fotboll. Via Ljungskile hamnade han i Levanger FK, nära Trondheim, och blev kvar i fyra säsonger, innan resan gick tillbaka till Göteborg 2017 för en säsong med Gais i superettan.

2018 gick resan tillbaka till Levanger och senare Nest-Sotra utanför Bergen. De senaste åren har han tillbringa­t i Egersund på norska sydkusten.

– Jag ser på det som väldigt spännande, ett nytt kapitel för mig. Jag har varit borta i många år och det kändes som att det var dags att komma hem. Det passade bra med Stenungsun­d, säger Andreas Peterson på lätt norskkling­ande dialekt. Vilken nivå har du spelat på i Norge?

– Den näst högsta nivån, Obosligan, som motsvarar superettan, och nivån som motsvarar division 1 i Sverige. Jag har varit ordinarie, men det blev inte lika mycket spel förra året, då jag kom tillbaka efter ett benbrott, säger han.

– Generellt är norsk och svensk fotboll väldigt lika. Norsk fotboll är lite mer fysisk och fram och tillbaka, medan svensk fotboll är mer possession-orienterad.

Vad vill du bidra med i Sif? – Man får spela på det man har: rutin från spel högre upp, för jag börjar bli gammal… Och så fotbollskv­aliteter på centralt mittfält. Passningss­pelet. Jag gillar att ha mycket boll och göra jobbet för laget, säger Andreas Peterson.

Robert Tartagni är mer än nöjd med att få in ”Petson” i laget.

– Jag har varit på jakt efter en central mittfältar­e, de här kommer som en skänk från ovan. Förenings-, fotbolls- och personligh­etsmässigt känns det som en bra matchning. Andreas har livnärt sig på sin fotboll i tio år plus. Det blir ett tillskott, en energiboos­t med kompetens. Han är en ledare på planen, säger Robert Tartagni.

Han utvecklar sina

Andreas Peterson.

– Han kan spela på flera platser, men jag se honom mest som central mittfältar­e, inte minst med sina ledaregens­kaper. Han kan hjälpa andra, styra och ställa, men inte med att prata så mycket, utan mer med sitt spel, säger han.

– Det är kul för mig som tränare att jobba med en mix av unga och äldre spelare. Jag ser också fram emot att lära mig mycket från honom, säger Sif-coachen.

Robert Tartagni matchar in Andreas Peterson i truppen långsamt och han väntar tre veckor med att ta ut ”Petson” för träningsma­tch.

– Han har inte varit med oss i så många träningar ännu och hade inte tränat med boll sedan i oktober-november. Vi varvar upp försiktigt, lovar ”Taggen”. tankar om

 ?? BILD: MATHIAS BERGELD ?? Andreas Peterson jublar i Gais-tröjan säsongen 2017. Han har även gjort nio säsonger i norsk elitfotbol­l. Nu återvänder han till Stenungsun­ds IF.
BILD: MATHIAS BERGELD Andreas Peterson jublar i Gais-tröjan säsongen 2017. Han har även gjort nio säsonger i norsk elitfotbol­l. Nu återvänder han till Stenungsun­ds IF.
 ?? BILD: EGERSUNDS IF ?? Andreas Peterson kämpade sig tillbaka efter ett benbrott under sista säsongen med Egersund.
BILD: EGERSUNDS IF Andreas Peterson kämpade sig tillbaka efter ett benbrott under sista säsongen med Egersund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden