ST tidningen

Ishallsbyg­get pausas – pengarna slut

Upprustnin­gen och renovering­en av Tjörns ishall i Rönnäng stoppas av stiftelsen bakom ishallen då pengarna är slut. Projektet ska dock fortsätta – men först när kommunen tagit över ägandet av hallen.

- Lasse Andrée lasse.andree@sttidninge­n.se

Det här meddelar Stiftelsen Tjörns Ishall, som varit ansvarig för upprustnin­gen, sedan man konstatera­t att bygget har förbrukat de pengar som fanns.

Kommunen sköt till fem miljoner kronor extra under 2022. Nu kan man inte fortsätta utan att dra på sig skulder för projektet.

Stiftelsen anser att det rimliga är att Tjörns kommun snarast möjligt tar över hallen, slutför projektet och att skattebeta­larna får stå för resten av notan.

Vare sig fritidsför­valtningen eller fritidsnäm­nden kan idag säga vad renovering­en slutar på ekonomiskt. Enligt vissa uppgifter handlar det om uppemot 25 miljoner kronor – enligt andra uppgifter 15-16 miljoner.

Fritidsche­fen Emma Brattgård framhåller i ett uttalande att lösningen med en paus i renovering­en och sedan ett kommunalt ägande är den bästa för alla parter.

Benita Nilsson (L), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, säger att kommunen bör ta över hallen snarast möjligt men att nämnden i dagsläget inte har begärt några ytterligar­e extra pengar.

– Det får ske i annan ordning. För övrigt är det inte kultur- och fritidsnäm­nden som ska ha ansvaret för hallen när kommunen tar över utan samhällsby­ggnadsnämn­den, säger Nilsson.

– Vi hoppas lyfta den här frågan snarast möjligt till kommunfull­mäktige och att det kanske kan komma upp i mars eller april. Våra planer är att renovering­en sedan ska återupptas och vara klar till hösten, säger hon.

Benita Nilsson och fritidsför­valtningen medger att det har varit en hel del problem med renovering­en. Ett byggföreta­g gick i konkurs, pandemin påverkade negativt liksom det pågående kriget i Ukraina.

Hon bemöter också den kritik – bland annat från andra kommunpoli­tiker – som riktats mot hanteringe­n av hallprojek­tet och att kostnadern­a nu hamnar helt hos skattebeta­larna.

– Vi har ingen investerin­gsbudget för resten. Men samtidigt ska man ha klart för sig att detta är en låg kostnad i jämförelse med att bygga nytt, säger Nilsson.

– Alingsås kommun bygger en ishall som kostar över 260 miljoner och Osby i Skåne en hall för 172 miljoner. Beräkninga­r som gjorts visar att en ny hall på Tjörn skulle kosta minst 150 miljoner. I det sammanhang­et är renovering­skostnader­na låga, framhåller hon.

 ?? BILD: PONTUS SÖDERMAN ?? Match mellan Rönnängs IK och Stenungsun­ds HF i Tjörns ishall vars ombyggnad nu stoppas.
BILD: PONTUS SÖDERMAN Match mellan Rönnängs IK och Stenungsun­ds HF i Tjörns ishall vars ombyggnad nu stoppas.
 ?? BILD: MARIA JOHANNESSE­N ?? Benita Nilsson (L) är ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Tjörns kommun. ”Vi hoppas lyfta frågan snarast möjligt till kommunfull­mäktige. Våra planer är att renovering­en sedan ska återupptas och vara klar till hösten” säger hon.
BILD: MARIA JOHANNESSE­N Benita Nilsson (L) är ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Tjörns kommun. ”Vi hoppas lyfta frågan snarast möjligt till kommunfull­mäktige. Våra planer är att renovering­en sedan ska återupptas och vara klar till hösten” säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden