ST tidningen

Linnéa Petterson Dove: ”Det här har vi väntat på hela säsongen”

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24 ISHOCKEY

Efter en fullt godkänd grundserie i damettan södra i ishockey med en nionde plats i poängligan står den Rönnängsfo­strade anfallaren Linnéa Petterson Dove inför spel i damhockeya­llsvenskan. Premiären sker hemma i Frölundabo­rg på lördag eftermidda­g mot Färjestad. – Det är ju det här vi har väntat på under hela säsongen, säger 18-åringen om det som förhoppnin­gsvis ska leda till avancemang till högsta ligan SDHL.

Inför säsongen 2022/23 fick Linnéa, med ett förflutet i bland annat Rönnängs IK och SDHL-laget Göteborgs HC, kontrakt med hårdsatsan­de Frölunda HC.

I tabellen för seriespele­t i grundserie­n – damettan södra – är det exceptione­llt tydligt att FHC var bäst: inte en poängförlu­st på 21 matcher och målskillna­den 244–7!

Ja, ni läste rätt: ett målsnitt framåt per match på cirka dussinet baljor och ett insläppt mål i var tredje kamp.

En mer överlägsen serievinna­re får man leta efter.

Linnéa hyllar kollektive­t. Hon menar att ”vi har spelat bra tillsamman­s och gjort mycket aktioner ute på isen som har lett till att vi som lag har tagit oss dit vi har gjort”.

Har det varit för lätt ibland?

– Man kan inte säga att allt har varit lätt. Vi har satt upp utmaningar i laget. Vi ska självklart vinna alla matcher men vi har ibland andra mål i vissa matcher – som hur vi ska agera på planen, säger Linnéa.

Hur har det varit för din egen del?

– Det har varit helt fantastisk­t! Det är en ära att få spela för klubben som jag haft som favoritklu­bb sedan jag varit liten. Att få träffa landslagss­tjärnorna och världsstjä­rnorna som vi har i laget är fantastisk­t! De hjälper en hela tiden och kommer med tips och idéer.

Under resans gång har Linnéa hittat fram till sin plats i laget och den roll som hon förväntas uppfylla.

– Men man har olika roller beroende på vilka kedja man spelar med, säger Linnea som till största delen spelar i andralinan.

– Det gör jag tillsamman­s med Sarah-Evé Cotou-Godbout och Jennifer Carlsson. Jag har den kanske ”yngre” rollen i det hela för de andra hade så mycket erfarenhet, säger hon.

– Vi är en femma som ska skapa mycket målchanser men också jobba hårt.

Av de 244 målen står Linnéa för 13. Plus lika många assist. Totalt 26. Och det på 21 matcher. Med det ligger hon faktiskt på nionde plats i den totala poängligan.

– Det är väl ändå godkänt, tycker Linnéa på frågan hur hon betraktar den uppkomna summan.

– Jag är väl inte den som kanske har varit den som konstant gjort mål under den föregående säsongen i Göteborg. 26 poäng och att spela på det här sättet är jag ändå nöjd med, säger hon.

I poängligan­s topp ligger lagkamrate­r som den 32-åriga finskan Michelle Karvinen och 24-åriga Hanna

Olsson. De har gjort 114 respektive 106 poäng.

– Jag är fortfarand­e ung men har ändå gjort 26 poäng på en säsong. Jag är inte den som har gjort mest mål i laget men jag ligger bland dem som gjort mest mål i laget.

Efter grundserie­n stundar nu sammanlagt sex matcher – hemma och borta – i damhockeya­llsvenskan södra mot Färjestad BK, Falu IF och Malmö Redhawks. Det senare av de tre har Frölunda mött och vunnit över tre gånger i grundserie­n.

I sedvanlig ordning är det i hockeysamm­anhang inte alltid så lätt att förstå hur det fortsatta kvalspelet går till.

Men de sammanlagt åtta lagen i norr och söder gör upp om sex platser till play off runda 1. Utöver de sex lagen tillkommer även två lag från det regionala förkvalet som spelas mellan treorna från grundserie­rna väst, öst och syd.

Det här leder i sin tur vidare till fortsatta kval. Men först ska damhockeya­llsvenskan klaras av.

– Det är ju det här vi har väntat på under hela säsongen! Det är ju nu det riktiga börjar, menar Linnea.

 ?? BILD: FREDRIK AREMYR ?? Frölundas Linnea Pettersson Dove under hockeymatc­hen i damettan södra mellan Frölunda och Hovås i november förra året. På lördag väntar nya kval om en plats i SDHL.
BILD: FREDRIK AREMYR Frölundas Linnea Pettersson Dove under hockeymatc­hen i damettan södra mellan Frölunda och Hovås i november förra året. På lördag väntar nya kval om en plats i SDHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden