ST tidningen

Man åtalas för att ha låtit sin 15-åring köra lätt motorcykel

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Stenungsun­d: Pappan till den unge föraren ska ha varit medveten om att tvåhjuling­en som hans 15-årige son körde gick alldeles för fort. Ändå nekar han nu till brott, misstänkt för att ha låtit sonen olovligen bruka fordonet, som av polis klassats som lätt motorcykel.

Det var en septemberk­väll förra året som en polispatru­ll vinkade in den unge föraren i samband med en hastighets­kontroll längs länsväg 650 i Ucklum. Detta eftersom den uppmätta hastighete­n av färden visade på 58 kilometer i timmen, vilket väckte misstankar om att tvåhjuling­en var trimmad.

Pappan till 15-åringen kontaktade­s sedan för att komma till platsen efter att en anmälan upprättats om misstänkt olovlig körning. Han ska enligt förhör med en av poliserna ha varit irriterad redan på telefon och sedan börjat skrika på patrullen när han anlände cirka en kvart senare.

”NN förklarade att han var arg för att polisen inte gör något åt de som kör med trimmade mopeder där de bor och att det var dåligt att vi nu hade tagit hans son med en moped som inte ens är trimmad. NN sa dock själv att mopeden går för fort och har gjort sedan dag ett”, har polisen berättat i förhör. Ändå nekar pappan nu till att ha olovligen tillåtit sin son att framföra fordonet, som efter teknisk undersökni­ng klassats som lätt motorcykel. Detta eftersom en moped bara får framföras i max 45 kilometer i timmen.

Pappans förklaring är att han ska ha köpt mopeden av en privatpers­on några år tidigare och trott att den var original och laglig, trots att han själv noterat att den gick att köra snabbare än tillåtet. Han nekar vidare till att själv ha gjort något med den.

Även sonen har i förhör nekat till brott, då han enligt egen utsago inte visste att mopeden var trimmad. Då han själv fått uppskatta hastighete­n på färden innan han stoppades svarar han:

”Vet inte, lite fortare än 45 kilometer i timmen, men inte så fort som polisen sa.”

” Pappans förklaring är att han ska ha köpt mopeden av en privatpers­on några år tidigare och trott att den var original och laglig.

 ?? BILD: POLISEN ??
BILD: POLISEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden