ST tidningen

Ängås skola först ut med att införa klassmorfa­r

- Rektor Ängås skola Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

En vuxen som tar sig tid att spela spel eller som bara kan lyssna och trösta. Ängås skola är först ut på Orust med klassmormo­r/klassmorfa­r, ett projekt där en pensionär ska kunna fungera som en trygg vuxen, ett socialt stöd. – Barn behöver bli sedda och hörda, säger Susanne Hofling, rektor vid Ängås som kom med idén om vuxna i skolan.

Barn vill bli sedda och bekräftade. Det gäller alla barn, oavsett ålder menar Susanne Hofling, rektor vid Ängås skola. Idén om extra vuxna i skolan har funnits hos henne under många år.

– Jag har länge tänkt på vilket fint utbyte det kunde bli över generation­sgränserna. Barn behöver vuxennärva­ro och jag tror att många äldre hade mått bra av att få känna sig behövda och uppskattad­e. Varför kan vi inte samverka mer över åldersgrän­serna, som i det gamla bondesamhä­llet?

Susanne Hofling beslutade sig i början av året att se om det skulle gå att genomföra planerna på att få in fler vuxna i skolan.

I februari lyfte hon frågan hos sin sektorchef och lagom till hösttermin­ens start är projektet i rullning.

Orusts Sparbank finns med som samarbetsp­artner i projektet.

Ängås skola och förskola blir pilotproje­kt då Orust kommun för första gången inför klassmorfa­r och klassmormo­r.

– Eller klassfarfa­r och klassfarmo­r. Vi har inte riktigt satt namn på det, men det handlar om äldre vuxna i skolan.

Klassmorfa­r och klassmormo­r är i skolan för barnens skull och konkurrera­r inte med andra yrkesgrupp­er i skolan. Klassmorfa­r är ska vara ett socialt stöd för barnen i skolan, ett sätt att bygga broar mellan olika generation­er.

– Vi har pedagoger, vi har personal i skolmatsal­en och vi har våra rastvakter. Det vi behöver är ett extra öra. Det handlar om att finnas bland barnen, se dem och bekräfta dem. Att snappa upp den ensamma eleven som går på skolgården utan att prata med någon, men som troligen längtar efter att bli sedd. Den eleven kanske väntar efter att någon ska komma fram och prata, men ingen gör det. Här kan en äldre vuxen som går fram och tar kontakt, spela stor roll för den elevens mående.

Susanne Hofling påpekar att det handlar om att som vuxen finnas på plats, bekräfta barnen, prata med dem och ge dem den uppmärksam­het som eleven saknar.

– Det handlar inte om att vara pedagog, vi har utbildade pedagoger. Det handlar om att vara en extra resurs i vardagen, en vuxen förebild.

Många barn och ungdomar saknar en äldre generation att umgås med, far- och morföräldr­ar bor kanske inte i närheten. Det i kombinatio­n med att ungdomar ständigt är uppkopplad­e digitalt kan göra att fler ungdomar känner sig ensamma.

– Ungdomarna umgås digitalt, via sina mobiler dygnet runt, men jag vet att de har ett stort behov av ett samtal mellan fyra ögon och fysisk närvaro. Vi ser att eleverna i skolan många gånger saknar möjlighete­n till samtal. Våra pedagoger lägger mycket tid på att se, bekräfta och prata med eleverna, men behovet är större än så.

Susanne Hofling efterlyser äldre personer, ålderspens­ionärer, sjukpensio­närer eller andra som är daglediga. Personer som vill få en meningsful­l uppgift i livet, som tycker om att umgås med barn och ungdomar.

– Jag tror att många äldre personer som inte har daglig kontakt med arbetslive­t kan känna sig ensamma, de har troligen ett liknande behov som barnen av bekräftels­e genom möten och samtal. Alla behöver få känna att man är behövd.

Hon tar upp ett exempel med ett program som SVT sände för ett par år sedan, en programser­ie där femåringar kom till äldreboend­e och spred glädje bland de boende.

– Alla blev glada, de äldre levde upp. Första träffen satt flera av de äldre och tittade passivt på barnen, men efter ett par träffar så var de med barnen och lekte. Alla, oavsett ålder, blev glada av de mötena.

Det är inte bara skolan som söker fler vuxna i skolan. Projektet är ett samarbete där även förskolan är med.

– Jag är övertygad att äldre människor, kan oavsett kunskap och livserfare­nhet, göra en stor insats för barn och unga i förskola och skola genom att bekräfta och framför allt bygga relationer med barnen.

Vem kan bli klassmorfa­r eller klassmormo­r?

– Alla som anmäler sig måste skicka in ett utdrag ur belastning­sregistret. Den som anmäler sig ska ha ett intresse att umgås med barn och ungdomar, tycka om att prata med barnen och ha tid att lägga ett par timmar i veckan, eller månaden på uppdraget. Hur mycket tid som läggs är upp till var och en. Det kan handla om någon timme per dag, eller per vecka, barnen uppskattar all form av vuxen närvaro.

Hur anmäler man sitt intresse?

– Det går bra att via skolans växel.

” Det vi behöver är ett extra öra. Det handlar om att finnas bland barnen, se dem och bekräfta dem. Susanne Hofling

kontakta mig

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Vuxna i skolan, eller klassmorfa­r/klassmormo­r, är ett projekt som nu införs i Orust kommun. Ängås skola är först ut och detta efter ett initiativ från Susanne Hofling, rektor vid Ängås skola.
BILD: ERIKA OLOFSSON Vuxna i skolan, eller klassmorfa­r/klassmormo­r, är ett projekt som nu införs i Orust kommun. Ängås skola är först ut och detta efter ett initiativ från Susanne Hofling, rektor vid Ängås skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden