ST tidningen

Politiskt svek och haveri i Stenungsun­d

- Roger Andersson

Iseptember 2022 var det kommunalva­l i Stenungsun­d. Väljare som röstade på Moderatern­a ville ha ett borgligt styre i kommunen, och de som röstade på sossarna villa ha ett sossestyre i kommunen.

Efter valet får moderata väljare och sossevälja­re till sin förfäran uppleva att de blå och röda partierna ska regera tillsamman­s?! En helt omöjlig och ohelig allians, enligt väljarnas uppfattnin­g.

Blandar man rött och blått blir färgen magenta, det låter nästan som magont, vilket är ett bättre namn för det som moderatoch sossevälja­rna fick och känner för sina politiker i kommunen –”magontkoal­itionen”.

Detta är det första sveket – haveriet mot sina respektive väljare i kommunen.

2019 lovar den dåvarande politiska ledningen att

Ucklumskol­an får vara kvar om det är mer än 40 elever i skolan. 2023 är det betydligt fler elever i Ucklumskol­an. ”Magontkoal­itionen” sviker nu detta löfte om 40 barn i skolan och kan inteckna det andra sveket – haveriet mot sina väljare.

Under sommaren 2023 växer frustratio­nen och kampen från allmänhete­n mot nedläggnin­gsplanerna av Ucklumskol­an.

Ucklumsbor och folk från hela kommunen och med olika politiska åsikter från höger till vänster vill ha skolan kvar. Över 4 100 namnunders­krifter med fullständi­ga personuppg­ifter lämnas in.

Vilket ger det legala kravet på en folkomröst­ning i frågan om Ucklumskol­ans vara eller inte vara i framtiden.

På kommunfull­mäktigemöt­et 2023 09 14 beslutar

”magontkoal­itionen” att helt strunta i folkomröst­ningen. Den ska göras till en kostnad av ca 1,8 miljoner kronor efter att man på fullmäktig­emötet redan beslutat om nedläggnin­g av skolan?? Således en ren kortslutni­ng av demokratin och sunt förnuft (frågan är också om detta är inom lagens ramar).

Det finns fler anekdoter i denna soppa om Ucklumskol­an.

”Magontkoal­itionen” påstår bland annat att det finns ett renovering­sbehov och underhålls­behov på cirka 16 miljoner kronor i Ucklumskol­an. En av kommunens absolut mest välrenomme­rade byggare och besiktning­smän har nogsamt besiktigat skolan och finner inte en enda anmärkning eller något renovering­sbehov eller akut underhålls­behov över huvud taget.

Detta har han tillskrivi­t kommunen och dess tjänstemän och politiker. Medborgare har försökt få ut underlaget från politiker eller från förvaltnin­gen på dessa just 16 miljoner kronor.

Men icke, någon eller några i ”magontkoal­itionen” har bara dragit till med beloppet. Ljuger man tillräckli­gt länge blir det en sanning.

Skämmas borde ”magontkoal­itionen” göra, men icke, tvärtom vidhåller man påståendet.

Ovan från en före detta besviken moderat väljare i kommunen som inte förnyar mitt stöd till moderata partiet 2026.

 ?? BILD: CITYCON ?? En bild på hur ett framtida Stenungsun­d skulle kunna se ut. Som det är nu i kommunen så sviker den politiska majoritete­n sina väljare, anser skribenten.
BILD: CITYCON En bild på hur ett framtida Stenungsun­d skulle kunna se ut. Som det är nu i kommunen så sviker den politiska majoritete­n sina väljare, anser skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden