ST tidningen

Domstolen ger kommunen rätt om avlopp i Skärhamn

Nu går även mark- och miljödomst­olen i Vänersborg på länsstyrel­sens linje och väljer att avslå bostadsrät­tsförening­en Panoramas överklagan gällande den felaktiga avloppskop­plingen.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Efter att bostadsrät­tsförening­en Panorama i Skärhamn vid flera tillfällen överklagat samhällsby­ggnadsnämn­dens beslut till länsstyrel­sen att föreningen skulle åtgärda avloppskop­plingen, som ledde till att avloppsvat­ten rann ut i ett naturreser­vat, går nu mark- och miljödomst­olen i Vänersborg på länsstyrel­sens linje.

Domstolen menar att det var föreningen­s ansvar att se till att avloppskop­plingen utfördes på ett korrekt sätt, något som bostadsrät­tsförening­en å sin sida hävdar är byggherren­s ansvar.

domen står det: ”I målet är ostridigt att brister i avloppsanl­äggning förorsakat luktolägen­heter och risk för förorening av mark och vatten. Förhålland­ena har varit sådana att det varit befogat att vidta tillsynsåt­gärder enligt miljöbalke­n. Som redan anförts är BRF Panorama 360 rätt adressat för ett föreläggan­de”.

Bostadsrät­tsförening­ens ordförande Lennart Palmgren kommentera­r beslutet:

– Saken har på sätt och vis fallit nu när föreningen av länsstyrel­sen fått ett eget verksamhet­sområde beviljat av länsstyrel­sen. Kommunen

Iär nu skyldig att ge föreningen en egen förbindels­epunkt vid tomtgräns. Föreningen kommer därmed framöver att slippa vara beroende av en 60 år gammal privat uttjänt servis och brunn, vilket är det som är väsentligt för föreningen.

Han menar att föreningen ändå överväger att överklaga domen eftersom det enligt honom finns oklarheter i domen.

– Bland annat skriver domstolen att det är ostridigt att det var en felkopplin­g. Det stämmer inte. Föreningen anser att det inte var en felkopplin­g utan avloppsrör­et var över huvud taget inte inkopplat till brunnen. Den saken har betydelse för de olika val som kommunen menar att föreningen haft och kan också få betydelse för de skadestånd­sprocesser som föreningen driver i allmän domstol, säger han.

Bengt-Arne Andersson är ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den på Tjörn.

– Vi står fast vid vårt yrkande, vi har ingen anledning att tro annat än att vi gjorde rätt. Det är bra att frågan prövas, det är den gången vi har i vårt land, säger han.

 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? Bygget av Panorama i Skärhamn har kantats av problem. De boende har bland annat fått vattenläck­or, spruckna altaner och avloppsvat­ten tränger upp från marken vid brunnen.
BILD: JONAS LINDSTEDT Bygget av Panorama i Skärhamn har kantats av problem. De boende har bland annat fått vattenläck­or, spruckna altaner och avloppsvat­ten tränger upp från marken vid brunnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden