ST tidningen

Sveriges EM-guld: ”Får ju varenda kotte att börja vilja spela”

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Den svenska guldglanse­n från EM-segern i bordtennis kastar sitt långa sken även på Orustklubb­en Svanesunds Gif. – Att de tog ett EM-guld får ju varenda liten kotte att börja vilja spela pingis, säger Håkan Andreasson. Han är lagledare för klubbens division 1-lag som i lördagens seriepremi­är ställs mot just EM-spelare.

Den gångna helgen vann Sverige EM-finalen i bordtennis mot Tyskland med 3–1 i ett kokande Malmö Arena. Det var första lagsegern för Sverige på 21 år.

Håkan Andreasson, lagledare i Svanesunds Gif:s pingislag, hade tillsamman­s med flera andra lyckats få biljetter till semifinale­rna dagen innan för både herrar och damer.

När Sverige når idrottslig­a framgångar internatio­nellt brukar det innebära att fler barn och ungdomar vill bedriva just den sporten. Så även denna gång.

– Jag tror det får väldigt bra konsekvens­er för svensk pingis! Den har redan varit igång i och med framgångar­na för Truls Möregårdh som gick till VM-final, säger Håkan Andreasson.

– Att de tog ett EM-guld får ju varenda liten kotte att börja vilja spela pingis när det är en så ung kille med, säger han om 21-åringen från Hovmantorp.

Det behövs heller inte särskilt mycket för att man ska kunna spela.

– Pingis är en av de enklaste sporterna som samtidigt är en av de svåraste, menar Håkan.

– Att spela pingis kan alla göra och det har nog alla gjort någon gång också i sitt liv. Det behövs bara två rack, två spelare, en boll och ett bord, säger han.

– Men för att bli så där ruggigt bra, som vissa blir, så krävs det något helt extremt eller i alla fall utöver det vanliga. Konkurrens­en är stenhård.

Men bordtennis är också en lokal angelägenh­et. På lördag genomförs den första seriesamma­ndragninge­n i den åtta lag starka division 1 västra – som är den tredje serienivån i svensk herrpingis – med Munkedal som en av två värdar och med Svanesunds Gif som en av fyra föreningar.

– Vi kvalade för att komma upp i ettan och vann en match och förlorade en. Det är egentligen bara ettan som går upp, säger Andreasson om den gångna säsongen 2022/23.

– Vi var reserv och fick en förfrågan om att ändå gå upp. Det är nästan alltid lag som drar sig ur. Vi tackade ja, säger han.

Man skulle kunna tro att det därmed blir längre bortaresor som en konsekvens av uppflyttni­ngen från tvåan till ettan.

– Det blir inte så farligt! Vi ska nog som längst till Halmstad. I övrigt är det lag här runt omkring: Munkedal, Lidköping, Askim med mera.

Svanesunds lag – det som kan sägas vara grunduppst­ällningen – består av Jimmy Jansson, Niklas Sörfjäll, Theo Toresson (ny från Torslanda), Jona Soploher och Jesper Ströberg med Håkan som lagledare samt reserv om det skulle knipa.

Då bör laget ha blivit föryngrat?

– Ja, rätt mycket! De andra som spelade förra året – Mattias Berntsson och Ralf Pettersson – är ju äldre.

De väljer

3 istället.

Vad tror du medelålder­n ligger på nu ?

– I A-laget ligger väl medelålder­n på inte mer än 25-27 år, säger han. att spela i division

Även om Svanesund gjorde ett bra 2022/23, så kommer det att bli tufft i ettan 2023/24. Kvaliteten är högre. Bland åtta lag måste man komma minst femma för att hänga kvar.

– Kommer man sexa får man kvala, säger Håkan där de två sista placerade åker ur ettan.

– Känslan är att det kommer att bli tufft och det innan man ens har sett de andra lagen.

På lördagens seriesamma­ndrag finns dessutom en återkoppli­ng från det gångna EM.

– En av dem vi ska möta – Alexander Klerck Fransson – var med i det norska EM-landslaget. Han spelar i Lidan och vi möter dem i andra matchen, säger Håkan.

 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ?? I söndags inför ett kokande Malmö Arena vann Sverige för första gången på 21 år ett guld i lagEM i bordtennis. Detta efter att ha besegrat Tyskland i finalen.
BILD: MATHILDA AHLBERG I söndags inför ett kokande Malmö Arena vann Sverige för första gången på 21 år ett guld i lagEM i bordtennis. Detta efter att ha besegrat Tyskland i finalen.
 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ?? Sverige har vunnit EM-guld och Truls Möregårdh kan knappt tro att det är sant.
BILD: MATHILDA AHLBERG Sverige har vunnit EM-guld och Truls Möregårdh kan knappt tro att det är sant.
 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ?? Den 21-årige Truls Möregårdh från Hovmantorp sydöst om Växjö är en svensk pingis stora framtidsna­mn. Här firar han sitt lagguld med Sverige.
BILD: MATHILDA AHLBERG Den 21-årige Truls Möregårdh från Hovmantorp sydöst om Växjö är en svensk pingis stora framtidsna­mn. Här firar han sitt lagguld med Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden