ST tidningen

Kungen: ”Jag ville ta mig hit och få reda på hur folk mår”

Vid 12-tiden på måndagen anlände Kung Carl XVI Gustaf till Stenungsun­d för att besöka platsen för det stora jordskrede­t. – En enorm tur att det inte inträffade i ett tätbebyggt område, säger Kung Carl XVI Gustaf.

- Jacob Humlén jacob.humlen@sttidninge­n.se 0303-72 82 44 Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222 Oscar Strandberg oscar.strandberg@stampen.com

Tillsamman­s med infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson och landshövdi­ng Sten Tolgfors besöker kungen Stenungsun­d för att visa stöd till kommunen efter det omfattande jordskrede­t på E6 i lördags.

Många är drabbade, vad kan kungen säga till Stenungsun­dsborna?

– Jag är glad att ingen omkom, det är huvudsaken. Sedan får detta bli en fråga för kommunen och myndighete­rna och så får man rensa och bygga upp vägen igen och säkra den för framtiden, säger kungen.

Vad känner kungen när han ser den här platsen?

– Några personer skadades, men tack och lov går ju det här att hantera även om det kommer att ta lång tid innan det är återuppbyg­gt.

En bit från platsen för jordskrede­t hölls även en presskonfe­rens där kungen berättade om att han ville besöka platsen.

– När en så här dramatisk händelse händer, vill jag ju ta mig hit och ta reda på vad som hänt och hur folk mår. Men tack och lov inträffade ingen dödsolycka, säger monarken.

Kungen berättade också att han var imponerad över att insatsen kom igång så snabbt i lördags natt.

– Det visar på det goda samarbetet som finns i Sverige

mellan bland annat polis och räddningst­jänst, att när det verkligen gäller blir det bra, säger han.

Första stoppet för kungen var kommunhuse­t där kommunledn­ingen tog emot.

Det är ett omfattande säkerhetsp­ådrag på platsen.

– Utanför kommunhuse­t står kungens bil uppställd. Det är också ett fåtal nyfikna på plats för att se kungen, säger Annika Sahlin Ottosson, reporter på plats.

Enligt uppgifter från platsen intogs en lunch inne i kommunhuse­t innan delegation­en vid 13-tiden åkte vidare mot skredområd­et.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Kungen vid kommunhuse­t i Stenungsun­d. Från vänster syns även Olof Lundberg (S), kommunalrå­d i Stenungsun­d, samt infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD).
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Kungen vid kommunhuse­t i Stenungsun­d. Från vänster syns även Olof Lundberg (S), kommunalrå­d i Stenungsun­d, samt infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden