ST tidningen

Jacob Humlén: Jag kommer aldrig att glömma de overkliga scenerna

-

Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Samtalet från nattredakt­ionen kommer kl 02.21 natten mot lördagen: ”Ett jordskred har inträffat i Munkeröd”. Som alltid är de första uppgiftern­a vaga och osäkra – men sömndrucke­n inser jag att detta potentiell­t kan vara ganska stort.

De närmsta timmarna klarnar läget allt mer och de första bilderna tagna i dagsljus visar helt surrealist­iska scener. Händer detta verkligen? Här hos oss?

Rapporter kommer om att fordon har kört över raskanten. Tre till sjukhus.

Tankar på Tjörnbroka­tastrofen 1980 tvingar sig på och ger kalla kårar. Men nu är inte tid för känslor, vi har ett uppdrag och tusentals läsare att tänka på.

Den första texten från nattredakt­ionen fylls på av morgonrepo­rtarna. Kollegor som inte är schemalagd­a går in och jobbar. Fortfarand­e känns allt helt overkligt men i takt med reportrarn­as skildringa­r från platsen klarnar bilden gradvis. Journalist­ikens privilegiu­m, att få berätta. Vittnesmål­en pushas ut i vår nyhetsapp.

– Man känner att hjärtat bankar, beskriver Marita Skoglund, som bor i närheten, från avspärrnin­gen.

Kollegorna fortsätter att rapportera. Burger Kings restaurang är i spillror. Ingen i personalen har skadats. Samma besked ger Preem, Byggmax och andra verksamhet­er i området.

Räddningst­jänsten, polisen, Trafikverk­et och Stenungsun­ds kommun kallar till en gemensam presskonfe­rens i kulturhuse­t Fregatten. ST-tidningen sänder direkt.

– Det kommer ta många månader att laga E6, konstatera­r Trafikverk­et.

Samtidigt spekuleras det friskt i orsaken till skredet. Sommarens rika regnmängde­r? Sprängning­ar? ”Fultippade” schaktmass­or? ST-tidningen pratar med vd:n för det utpekade byggföreta­get. Hon är medveten om att allmänhete­n spekulerar men betonar vikten av att invänta utredninge­n.

ST-tidningen är på plats i Ucklum och ser den tunga trafiken passera genom samhället igen, precis som innan motorvägen mellan Stora Höga och Ljungskile invigdes 1991.

– Det är klart att det kommer att bli en del buller, konstatera­r Ucklumsbor­na Eva och Christer Kajander.

Kung Carl XVI Gustaf besöker rasområdet, tillsamman­s med infrastruk­turministe­rn och landshövdi­ngen. ST-tidningen får som enda media en enskild intervju med monarken.

– Jag är glad att ingen omkom, det är huvudsaken, säger han.

Nya uppgifter publiceras i en strid ström: Länsstyrel­sen varnade för skred vid E6 redan 2020. Forskare menar att det sprängdes i området bara några dagar innan raset. Polisen ändrar brottsrubr­iceringen från grov allmänfarl­ig ödeläggels­e till miljöbrott.

Tack vare avancerad drönarutru­stning kan ST-tidningen under tisdagen skildra förödelsen ännu närmare i bilder och video. Overkliga scener som jag aldrig kommer att glömma.

Den första chocken är över. Ett gigantiskt arbete återstår. Men ändå mitt i allt: Vilken vansinnig, vidunderli­g, välsignad tur att det inte gick ännu värre.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden