ST tidningen

Ministern om raset: ”Angeläget att vägen återställs så fort som möjligt”

Förutom Kung Carl XVI Gustaf och landshövdi­ngen Sten Tolgfors besökte Sveriges infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD) under måndagen rasplatsen i Stenungsun­d.

- Infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Liksom de övriga besökarna på plats var ministern också märkbart tagen över den uppkomna situatione­n efter raset, även om han kunde konstatera att det trots allt kunnat gå betydligt värre.

– Vi får konstatera att vi på ett sätt är lindrigt drabbade med tanke på att det här kunde ha fått ännu större personskad­or och till och med dödlig utgång, så på det sättet är vi förskonade, sa Andreas Carlson under den pressträff som anordnades på bron vid rasområdet under måndagseft­ermiddagen.

– Med det sagt så är detta en mycket stor skada och ett avbrott som drabbar många boende i området, men inte bara i området, utan näringsliv­et och godstransp­orter påverkas mycket kraftigt. Det västsvensk­a näringsliv­et, men hela näringsliv­et i Sverige med tanke på att det här är en så viktig del av transports­ystemet och också i Norge som har det detta som en viktig del i trafik och transporte­r.

Vad är absolut viktigaste prioritet just nu?

– Jag är här i dag för att visa regeringen­s och mitt stöd. Jag har också varit i kontakt med kommunstyr­elsens ordförande (Olof Lundberg (S), reds anm) löpande under helgen och de myndighete­r som har ansvar för att arbeta – var för sig och tillsamman­s – för att utreda orsaker och att så snabbt som möjligt kunna återställa vägbanan och området.

– Och det tror jag alla inser att det kommer att vara en tuff uppgift och medföra stora kostnader. Och med tanke på den kontakt jag har haft med Trafikverk­et under helgen så är bedömninge­n att dem har tillräckli­gt med medel att kunna påbörja arbetet inom den kredit som myndighete­n förfogar över akuta situatione­r som denna och det har varit viktigt för mig att vinnlägga mig om. Någon som helst tidsplan på när det arbetet kan påbörjas?

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om det, utan det är något som SGI och Trafikverk­et tittar på nu, dels för att bedöma skadorna och vad det kan ta för tid, men det är angeläget att vägen återställs så fort som bara möjligt.

” Det kommer att vara en tuff uppgift och medföra stora kostnader. Andreas Carlson

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? ”Vi får konstatera att vi på ett sätt är lindrigt drabbade med tanke på att det här kunde ha fått ännu större personskad­or och till och med dödlig utgång, så på det sättet är vi förskonade”, sa infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD) under pressträff­en på måndagen.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ”Vi får konstatera att vi på ett sätt är lindrigt drabbade med tanke på att det här kunde ha fått ännu större personskad­or och till och med dödlig utgång, så på det sättet är vi förskonade”, sa infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD) under pressträff­en på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden