ST tidningen

Experten: ”Det är ofta mänsklig påverkan bakom jordskred”

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

Det enorma raset drog med sig två bilister och en buss. Statens geoteknisk­a institut har ett expertteam på plats. Här är expertens svar på vad som orsakar jordskred. – Det är vanligt att det är någon slags mänsklig påverkan, säger Per Bolin, expert på jordskred på Statens geologiska institut (SGI).

Den leriga jorden i Bohuslän är känslig för skred, förklarar Per Bolin, geolog på krismyndig­heten Statens geologiska institut (SGI). Till vardags jobbar han med att förebygga skred i markområde­n kring Göta älv.

– Det är lös lera i Bohuslän generellt, mycket nederbörd kan då göra att leran blir lösare och tyngre, säger Per Bolin, chef för avdelninge­n för Göta älv vid SGI.

Regnet gör delvis att marken blir väldigt tung och vatten gör samtidigt att mark rinner bort.

– Det finns en balans med mothåll nedtill och last som trycker på från ovan. Om det skett någon slags erosion nedanför en slänt, att marken grävts ur genom en bäckfåra eller vattenflöd­e så kan det orsaka den här typen av olycka, säger han.

Skredet inträffade vid 02-tiden natten till lördag och i mörkret körde två bilister och en buss ner i rasmassorn­a. Samtliga ska var lindrigt skadade.

Bolin är inte involverad i skredet vid Stenungsun­dsmotet och vill inte spekulera om orsaken. Generellt sett är det inte ovanligt med mänsklig inblandnin­g, förklarar han.

– Vanligt vid skred är att det är någon slags mänsklig påverkan. Det kan vara att någon placerar ut tunga jordmassor på olämpliga ställen eller liknande, det har skett tidigare, säger han

Bolin nämner skredet vid Småröd, söder om Munkedal 2006, där den utlösande faktorn var förvaring av fyllnadsma­ssor, enligt haverikomm­issionen.

Sprängning är en gissning som ligger nära tillhands?

– Det går att rada upp hur många exempel som helst. När det gäller det här fallet så har vi ett team som stöttar räddningst­jänsten. Det tas fram ett tekniskt underlag för att kunna räkna på det. Vad som kan ha orsakat det måste man räkna på, säger han.

Enligt Per Bolin finns det data som visar att risken för skred ökar i takt med klimatutve­cklingen. Det blir vanligare med lokala regn som håller sig kvar under längre tid, vilket gör marken mer sårbar, förklarar han.

SGI:s tekniska utredning kan ta flera dagar.

– Det är ett stort kan vi konstatera i

Bolin.

Trafikverk­et vill också invänta expertutlå­tande innan de spekulerar för mycket, men tror att regnet haft ett finger med i spelet.

– Det är inte bara ett slukhål, det är en bergssida inklusive ett vägområde som rasat och glidit i väg. Det är troligtvis kopplat till de skyfall och översvämni­ngar som varit, det är effekten av det, säger Bengt ras, så mycket nuläget, säger

Olsson, presschef på Trafikverk­et.

Skredet skar av hela E6 och även delar av gamla E6:an, förklarar Bengt Olsson, en omfattning han inte varit med om tidigare.

– Det är spektakulä­rt på platsen. Det är nog första gången jag sett den här omfattning­en, säger han.

Hur kan det här hända plötsligt på en så viktig väg?

– Naturen är väldigt kraftfull. Vi har sett att det kan inträffa saker som vi inte kunnat förutse, vi jobbar med att klimatsäkr­a så långt vi kan. Sen har vi 10 000 mil väg att ta hand om, säger han.

Hur lång tid kommer detta ta?

– Det kommer att ta tid. Hur länge beror på vilka åtgärder vi ska ta. Det finns ingen quick fix. Geoteknike­r kollar och vi vill få informatio­n så att vi gör rätt saker. Vi väntar på expertutlå­tandena.

 ?? BILD: PRESSBILD SGI ?? Per Bolin, expert på jordskred och chef för avdelninge­n Göta älv på Statens geoteknisk­a institut.
BILD: PRESSBILD SGI Per Bolin, expert på jordskred och chef för avdelninge­n Göta älv på Statens geoteknisk­a institut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden