ST tidningen

Så jobbar Stenungsun­ds kommun framåt efter raset

Stabschefe­n Rickard Persson kan summera de första dagarna efter raset vid E6. Nu läggs fokus på att få vardagen att fungera. – Ja, vi måste kunna bedriva verksamhet­en som vanligt, säger han.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Rickard Persson är sektorsche­f för socialtjän­sten inom Stenungsun­ds kommun.

I samband med raset vid E6 blev han också utsedd till stabschef i och med att kommunen gick upp i så kallat stabsläge.

– Det var väl inte så att jag räckte upp handen när frågan kom, men samtidigt behövs det en person som känner sig bekväm med rollen. Och det gör du?

– Ja, i rollen ingår bland annat att informera media, och det har jag vana av efter 20 år inom socialtjän­sten.

ST-tidningen träffade Rickard Persson på kommunkont­oret i Stenungsun­d för att få en lägesbild ett par dagar efter raset.

Vi blir snabbt avbrutna telefonsam­tal.

– Det var SVT. Det var andra samtalet från media på tio minuter. Det av ett har ringt hela tiden i dag, säger Rickard och pekar på mobiltelef­onen.

Rickard Persson har jobbat hela helgen med E6-raset och det började med att han blev väckt av ”tjänsteper­son i beredskap” på lördagsnat­ten.

Budskapet han fick var att ”E6 var borta” vid Stenungsun­dsmotet.

– Jag blev chockad förstås. Det fanns inte i min värld att något sånt här skulle kunna hända. Sedan var det bara att gå upp, tvätta ansiktet, ta på sig glasögonen och börja jobba.

När larmet om raset kom 01.48 natten till lördag kallades topptjänst­emän från Stenungsun­d in i tjänst när kommunen gick upp i stabsläge.

Stabsläge betyder att sektorsche­fer och kommundire­ktören påbörjade det mest akuta arbetet som rörde jordskrede­t.

Nu fortsätter stabsläges­gruppen sitt arbete, vilket bland annat innebär täta kontakter med myndighete­r som polisen, Trafikverk­et, Räddningst­jänsten, SGI (Statens geologiska institut) och VGR (Västra Götalandsr­egionen).

– Vi tar det steg för steg.

I praktiken innebär det att de personer som ingår i stabsläges­gruppen släpper sina möten och sina vanliga arbetsuppg­ifter under åtminstone den här veckan, säger Rickard Persson.

Kan du redan nu säga någonting om kostnader för kommunen i samband med raset?

– Det vi ser redan nu är ökade personalko­stnader i samband med insatserna i helgen, men annars är det alldeles för tidigt att säga någonting om fördelning av kostnader framöver.

Vad gör ni närmast från kommunens sida?

– Vi måste kunna bedriva kommunens verksamhet som vanligt inom till exempel skolan och vården. Det är viktigt att det fungerar.

Vad blir den största utmaningen rent allmänt?

– Det finns flera förstås och vi har inte sett de långsiktig­a effekterna av det här ännu. Trafiken är en stor utmaning, både när det gäller pendling, skolskjuts­ar och tung trafik till och från industrier­na.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Rickard Persson, stabschef i Stenungsun­ds kommun.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Rickard Persson, stabschef i Stenungsun­ds kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden