ST tidningen

Byggbolage­ts vd: ”Allmänhete­n spekulerar säkert”

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin @sttidninge­n.se

Skredet vid E6 utreds som miljöbrott och om det finns något samband med anläggande­t av den nya industrito­mten Hammar Företagspa­rk strax ovanför motorvägen. Företagets ägare Åsa Norberg är medveten om spekulatio­nerna om att schaktmass­orna kan vara orsaken till raset, men hon menar att man måste avvakta utredninge­n.

Hammar Företagspa­rk är ett cirka 132 000 kvadratmet­er stort område som varit under uppbyggnad senaste två åren. Företaget bakom exploateri­ngen är Badhustorg­et Privatbost­äder, med säte i Stenungsun­d. Ansökan om detaljplan för vissa delar av området lämnade företaget in redan 2009, och den antogs i januari 2021.

Den exploatera­de platsen har tidigare varit ett skogs- och bergsområd­e. Där har också mindre lantbruksg­ård legat.

Exakt hur mycket schaktmass­or som använts i anläggning­sarbetet för den nya företagspa­rken kan ägaren Åsa Norberg inte svara på.

– Det finns inte heller någon siffra i detaljplan­en för hur mycket massor vi får lägga upp. Däremot har vi olika vikter för hur man får belasta olika områden. Vissa får man belasta mer och vissa mindre. Det beror på underlaget, om det är mjukt eller berg. Det finns också plushöjder att förhålla sig till, alltså hur mycket man får höja marken. De har vi följt.

Hur mycket har ni höjt marknivån på främre delen där det rasat?

– Vi har tittat igenom det och det är ungefär 2,5 meter på mjukt underlag. Exakta mått för de olika delarna beror på vad som ligger i botten, om det är berg eller mjuk mark.

Varifrån kommer schaktmass­orna?

– En del är inifrån området där vi sprängt. Vi har också använt massor från bygget vid Borealis. Vi har också byggt en bullervall

Vad tänker du om att det skrivs en hel del i media, bland annat i Aftonblade­t, och på sociala medier att ni anses vara orsak till raset?

– Allmänhete­n spekulerar säkert, men vi får invänta utredninge­n. Jag tror inte att alla förstår detaljplan­en. Det ser ut som det är mycket schaktmass­or, men vi har följt det som står i detaljplan­en och bygglovet. Så vitt vi ser har vi följt alla de föreskrift­er som vi har att följa.

Är du orolig?

– Nej, jag tror det är flera faktorer som styr om man tittar närmare på omständigh­eterna och hur de påverkat. Ibland tror jag inte man ser helheten i det här.

Ni anklagas för ”fultippnin­g” av schaktmass­or. Hur ser du på det?

– Vi har en stor kontroll på alla massor som schaktats. Vi har följt loven utifrån detaljplan­en och gällande bygglov. Mer än så vill jag inte kommentera det. enligt bygglovet.

Initialt så uppgav polisen att det kan ha haft med sprängning­ar i området för raset att göra.

Har ni genomfört sprängning i närtid?

– Vi har gått igenom våra sprängjour­nalerna och senaste sprängning­en i vårt område skedde den 10 augusti.

Vi pratades vid för ett par månader sedan om Hammar Företagspa­rk och du beskrev då glädje över att ni äntligen kommit i gång efter så lång tid att få detaljplan och bygglov godkända. Hur känns det i dag?

– Det är otroligt tungt att det har inträffat en sådan här olycka omkring E6 som får en så omfattande påverkan. Vi får vara tacksamma att det hände på natten och inte dagtid. Det är klart att det påverkar oss också, men just nu kan vi inte göra så mycket mer än att följa myndighete­rnas instruktio­ner och avvakta utredninge­n.

Du har varit verksam länge i byggbransc­hen och har utvecklat och byggt många fastighete­r. Hur komplext skulle du säga att anläggande­t av den här företagspa­rken är i jämförelse?

– Jag har hållit på med det här i 32 år och jag skulle säga att det egentligen inte så komplext. Det har ju också varit ett långt detaljplan­earbete där alla utredninga­r gjorts. Myndighete­r som Trafikverk­et och länsstyrel­sen och alla andra instanser har yttrat sig och sedan har detaljplan­en gjorts klart utifrån att alla risker är utredda.

Har du varit inne på ert område?

– Man får ju inte beträda området, även om det är en del som gör det ändå. Vi har bara varit vid ytterkante­n och det var när räddningst­jänsten ringde ut oss och vi då träffade polisen. Så jag har inte sett så mycket än.

Ni har hittills hunnit uppföra två byggnader i området. Är de påverkade och vad händer med dem?

– Det är sex olika verksamhet­er i två byggnader som inte påverkats av raset. Vi har inte fått besked än om de får tillträde, men jag tror det kommer säkerställ­as snart.

Har du varit på förhör?

– Vi har träffat förundersö­kningsleda­re, men det var inget speciellt som uppkom då.

 ?? BILD: MIKAEL BERGLUND ?? Skadorna är mycket omfattande efter det stora raset vid Stenungsun­dsmotet på E6.
BILD: MIKAEL BERGLUND Skadorna är mycket omfattande efter det stora raset vid Stenungsun­dsmotet på E6.
 ?? ?? Åsa Norberg, ägare av Hammar Företagspa­rk. Arkivbild
Åsa Norberg, ägare av Hammar Företagspa­rk. Arkivbild
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden