ST tidningen

Stenungsun­d faller i näringsliv­srankning

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Stenungsun­ds kommun föll 14 platser i Svenskt Näringsliv­s rankning av det lokala företagskl­imatet. Kommunalrå­det Olof Lundberg menar att det finns en hel del att förbättra och med det skulle kommunen kunna ta en betydligt högre placering inom de närmsta fyra åren. – Vi har ett utpekat mål att nå topp tio.

Svenskt Näringsliv mäter årligen företagens upplevelse av företagskl­imatet i kommunen de verkar i och sammanstäl­ler resultatet i en rankning.

Den bygger till största del på enkätsvare­n som 76 av Stenungsun­ds företagare svarade på, samt statistik från Statistisk­a centralbyr­ån och kredituppl­ysningsför­etaget UC, och det är tydligt att kommunen som hamnade på plats 90 av landets 290 kommuner behöver förbättra sitt näringsliv­sklimat.

– Tittar man på själva resultatet har vi ändå ökat i poäng, inte mycket, däremot har de andra som ligger före oss ökat sina poäng och därför faller vi. Resultatet i sig var tråkigt, vi hade önskat en bättre placering, säger Olof Lundberg (S).

Knapp hälften av de som svarat på enkäten, 47,8 procent, upplever att Stenungsun­d har ett bra företagskl­imat, men det räcker inte på långt håll menar Olof Lundberg. Kommunen måste ta höjd för att nå bättre placering.

– Det är företagen som skapar förutsättn­ingar för att kommunen ska vara välmående. De är med och finansiera­r välfärden. Vi har ett utpekat mål att nå topp tio.

Olof Lundberg är ändå optimistis­k och tror kommunen kan förbättra sitt arbete för att göra kommunen mer näringsliv­svänlig.

– Vi når topp tio förhoppnin­gsvis om fyra år. Visst, det är en stor utmaning – men är det inte det vi lever för?

Opposition­srådet Nedžad Deumic (KD) menar att Moderatern­a som styr kommunen ihop med Socialdemo­kraterna bör ta på sig ansvar för utfallet.

– Stenungsun­ds kommun har blivit omkörda av 24 kommuner på bara två år. Man kan ju konstatera att plats 90 är 80 platser från Moderatern­as löfte om att hamna i topp tio. Man har ju pratat om det i valrörelse­n bland annat. Det är ett ordentligt slag mot deras löfte om bättre företagspo­litik.

Kristdemok­raterna vill se alternativ­a driftsform­er av verksamhet­er som till exempel äldreboend­en.

– Svarande företag upplever att det finns för lite valfrihet i kommunen. Kristdemok­raterna har under flera års tid påtalat vikten att öppna upp för alternativ­a driftsform­er. Vi är till exempel enda kommunen i GR (Göteborgsr­egionen) som inte har en annan drift av äldreomsor­g. Nu måste de styrande gå från ord till handling och stärka upp med med mer resurser. De måste stärka arbetet med företagspo­litiken, säger Deumic.

I grannkommu­nerna Tjörn och Orust är det mer illa ställt med det lokala företagskl­imatet. Orust har legat i bottenskik­tet de senaste tio åren. Visserlige­n gjorde ön ett hopp uppåt på listan med åtta steg jämfört med förra året, men har bara placering 273. Tjörn lyckas bättre med placeringe­n 178.

Stenungsun­d fick som bäst betyg av företagarn­a 2016 då man hamnade på plats 53. Orust bästa placering uppnåddes 2019 med plats 257 och Tjörn 2014 då man låg på plats 72 i landet.

” Nu måste de styrande gå från ord till handling och stärka upp med med mer resurser Nedžad Deumic (KD)

Mest nöjda med sin kommun för tredje året i rad är företagarn­a i Vårgårda, tätt följda av Danderyd och Solna. På sista plats hamnade Norbergs kommun i Västmanlan­d.

Utfallet av enkäten har inte djupanalys­erats av kommunen än, men politikern­a kommer få ta del av den så snart analysen är gjord.

– Vår näringsliv­schef Jessica Waller kommer nog göra en längre dragning för kommunstyr­elsens presidium först och sen för kommunstyr­elsen. Vi kommer nog behöva prata om det här ett par timmar, säger Olof Lundberg.

 ?? BILD: REDAKTIONE­N ?? 76 företag i Stenungsun­d svarade på enkäten om hur de upplever att det är att bedriva verksamhet i kommunen.
BILD: REDAKTIONE­N 76 företag i Stenungsun­d svarade på enkäten om hur de upplever att det är att bedriva verksamhet i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden