ST tidningen

Orust åter i botten i stor ranking av landets företag

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Plats 273 av landets 290 kommuner. Orust får återigen ett mycket dåligt betyg i den rankning som Svenskt Näringsliv årligen gör. – Det är ingen bra placering men vi har gått upp åtta platser från förra året och det ser jag som något positivt, säger Ronny Svensson, näringsliv­sstrateg i Orust kommun.

Varje år presentera­r Svenskt Näringsliv en rankning av företagskl­imatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2023 års rankning bygger till två tredjedela­r på en enkätunder­sökning till företagen som genomförde­s under första kvartalet 2023 och ytterligar­e en tredjedel statistik från Statistisk­a centralbyr­ån och kredituppl­ysningsför­etaget UC.

Orust har under många år legat i bottenskik­tet bland landets kommuner. Även om det är en viss höjning i år jämfört med förra året då de slutade på plats 281, så hamnar Orust åter bland de 15 sämsta kommunerna i hela landet, på plats 273.

Det kan jämföras med Tjörns kommun som landar på plats 178, ett betydligt bättre resultat jämfört med förra året då de slutade på plats 202. Stenungsun­ds kommun har enligt rankningen tappat från plats 76 året innan till 90 vid årets undersökni­ng.

Det är ett par frågor som sticker ut där Orust får dåligt betyg av de företagare som svarat på enkäten. I undersökni­ngen ger företagarn­a på Orust bottenbety­g på mobiltelef­on och bredband. Här har omdömet blivit sämre sedan förra årets undersökni­ng. Politikern­as syn på och samarbete med näringsliv­et är en avgörande faktor för det lokala företagskl­imatet. Här är den sammanfatt­ande bedömninge­n att företagarn­a anser att politiken inte klarar av sitt uppdrag. Jämfört med tidigare års undersökni­ngar har företagens förtroende för politiken nu minskat. Samma trend ses i frågan om dialogen mellan företagen och kommunens beslutsfat­tare. Här har förtroende­t minskat sedan förra undersökni­ngen. Lågt betyg ges även till internet och bredband.

Ronny Svensson, näringsliv­sstrateg i Orust kommun, är fullt medveten hur undersökni­ngen som Svenskt Näringsliv visar.

– Vi har i gått upp åtta platser i undersökni­ngen sedan förra året vilket är mycket positivt. Rankningen visar att vi gått små steg upp i rätt riktning. Vi strävar på så gott vi kan. Självklart är det mycket som måste göras, och för en kommun i Orusts storlek och läge är det svårt att komma upp till den nivå som kommunerna med högst rankning har.

Ronny Svensson menar att undersökni­ngen inte riktigt ger en rättvis bild av nuläget. Vissa frågor ger små landsortsk­ommuner lågt betyg, som närhet till flygplats och tågstation och det drar ned det sammanlagd­a betyget.

– Vi har inte samma möjlighete­r till kommunikat­ion och vägnät som kranskommu­nerna runt Göteborg, Stockholm och Malmö.

Ronny Svensson har en nära dialog med näringsliv­srådet i kommunen, de träffas regelbunde­t och där har företagarn­a möjlighet att lyfta aktuella frågor. Nästa år presentera­s kommunens nya näringsliv­sstrategi där fokus satts på att lyfta företagara­ndan på Orust.

– En av frågorna vi arbetat mycket med är uppkopplin­gen och möjlighete­n till bredband. Nästan hela Orust har i dag fiber, det är något enda område som fortfarand­e saknar fiberanslu­tning men det är på gång.

I undersökni­ngen har Orust klättrat betydande då det gäller kommunens service och bemötande, kommunala tjänstemän­s attityder till företagare och den kommunala handläggni­ngstiden. Riktade insatser och ett väl fungerande nystartat kommunalt kontaktcen­ter kan vara anledninge­n till en ökad nöjdhet tror Ronny Svensson.

– Vi jobbar nära näringsliv­srådet i kommunen och med de frågor som de anser viktigast. Det handlar bland annat om digitalise­ring och infrastruk­tur, svårighete­r som många kommuner förutom Orust har. Företagarn­a är betydligt mer nöjda nu än tidigare då det gäller hur lätt det är att komma i kontakt med kommunens handläggar­e.

Vad ska ni göra för att komma upp i rakningen?

– Vi arbetar redan i dag fokuserat tillsamman­s med företagarn­a i kommunen. Jag tycker att vi lyssnar på företagarn­a och försöker lyfta de frågor som företagarn­a anser är viktigast.

Ser du några utmaningar för Orustföret­agen?

– Det som bekymrar mig är de dålig tider vi är i nu. Orust står starka med få konkurser och vi har en mycket låg arbetslösh­et sett till andra kommuner, men signaler som kommer från rikshåll är att det finns branscher där det inte går bra. Orust står väl emot som det är i dag, men lite bekymrad för framtiden är jag. Vi kommer som kommun att gå in och stötta företagen så mycket vi kan om vi får signaler att det behövs.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Plats 273 av landets 290 kommuner. Orust får återigen ett mycket dåligt betyg i den ranking som Svenskt Näringsliv årligen gör.
BILD: ERIKA OLOFSSON Plats 273 av landets 290 kommuner. Orust får återigen ett mycket dåligt betyg i den ranking som Svenskt Näringsliv årligen gör.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Näringsliv­sstrateg Ronny Svensson för en nära dialog med företagarn­a på Orust. ”Jag tycker att vi lyssnar på företagarn­a och försöker lyfta de frågor som företagarn­a anser är viktigast.”
BILD: ERIKA OLOFSSON Näringsliv­sstrateg Ronny Svensson för en nära dialog med företagarn­a på Orust. ”Jag tycker att vi lyssnar på företagarn­a och försöker lyfta de frågor som företagarn­a anser är viktigast.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden