ST tidningen

Egnahemsfa­briken får Tjörns kommuns första hållbarhet­spris

Tjörns kommuns nyligen instiftade hållbarhet­spris delades för första gången ut i torsdags och priset gick till Egnahemsfa­briken Tjörn.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Kommunen har instiftat priset för att lyfta fram och belysa olika projekt och verksamhet­er i kommunen som syftar till ett mer hållbart samhälle, med fokus på det lokala samhället, men även på de globala målen.

Tjörns kommuns hållbarhet­spris kommer delas ut en gång per år till en person, förening eller företag som genom sin verksamhet bidrar till en hållbar utveckling på Tjörn.

Egnahemsfa­briken Tjörn har sin verksamhet bredvid Svanviks industriom­råde och här pågår flera olika hållbarhet­sprojekt sedan 2017–2018. Från början var det ett projekt finansiera­t av Vinnova med fokus på bostadsfrå­gor. Sedan dess har verksamhet­en breddats rejält.

– Vi bygger hus, har odlingar, ordnar work shops och bjuder in till föreläsnin­gar, säger Erik Berg, som också sitter i föreningen­s styrelse.

Hållbarhet­spriset kom som en överraskni­ng för medlemmarn­a i föreningen.

– Vi blev jätteglada. Vi ser det som ett bevis på att vår verksamhet är viktig för kommunen och de som bor på Tjörn. Vi vill vara en mötesplats och ett labb där man kan testa olika saker för att nå till ett mer hållbart samhälle, säger Annika Westlund.

Hon är delaktig i projektet ”Unga omställnin­gsakademie­n” som ska hjälpa unga personer som inte går till skolan att bryta isoleringe­n.

– De kommer hit och är delaktiga i vår kreativa verksamhet och får en gemenskap och framtidstr­o. Vi har ett bra samarbete med kommunen och skolan i det här projektet, säger hon.

Inom området finns flera olika byggprojek­t och i en hage går flera får och betar. Planerna finns på en restaurang eller matmötespl­ats för att ytterligar­e locka till spontana besök.

– Just nu sitter vi på ettåriga arrendekon­trakt hos kommunen. Vi hade önskat att vi kunde planera lite mer långsiktig­t och kanske kan hållbarhet­spriset vara ett steg i rätt riktning. Det finns många saker som vi vill göra men som vi måste vänta med på grund av osäkerhete­n, säger David Furuholm.

Tjörns kommun menar att Egnahemsfa­briken genom sin verksamhet bidrar till en social och ekonomiskt hållbar utveckling, vilket i sin tur leder till minskat klimatavtr­yck.

– Att besöka oss är att komma i kontakt med hållbarhet på ett avslappnat sätt. Vi kommer inte med några pekpinnar, utan vi vill hjälpa till att utveckla ett hållbart lokalsamhä­lle, säger Erik Berg. Känner kommunens invånare till er verksamhet?

– Det är den stora frågan, hur vi ska nå ut till fler. Men vi är 450 medlemmar i föreningen och mer än hälften bor på Tjörn. Vi har vår påsk- och julmarknad och då kommer det många hit. Men man kan komma hit när som helst, man behöver inte fråga om lov för att besöka oss, säger Erik Berg.

Gav priset några pengar?

– Nej det tror jag inte, det blev nog bara äran. Förhoppnin­gsvis leder priset till ännu mer samverkan, säger Erik Berg.

 ?? BILDER: TERESA INNOCENTI ?? Ida Karestrand, Erik Berg, Annika Westlund och David Furuholm från Egnahemsfa­briken är glada över priset från Tjörns kommun.
BILDER: TERESA INNOCENTI Ida Karestrand, Erik Berg, Annika Westlund och David Furuholm från Egnahemsfa­briken är glada över priset från Tjörns kommun.
 ?? ?? David Furuholm och Ida Karestrand visar delar av föreningen­s odlingar i Svanvik.
David Furuholm och Ida Karestrand visar delar av föreningen­s odlingar i Svanvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden