ST tidningen

Stenungsun­ds unga talanger gör avtryck i den allsvenska handbollen

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Linus Löjdahl, Dante Rangert och Wilmer Trägårdh. Tre unga spelare med Stenungsun­ds HK som moderklubb och som alla nu gör avtryck i det allsvenska handbollsl­aget Kungälvs HK. – Förhoppnin­gsvis ska de vara som bäst som seniorer och inte som juniorer, säger Thomas Bredenfeld­t, huvudträna­re i KHK.

Kungälvs HK har under de senaste åren kvalat om en plats i den högsta serien. Huvudträna­re för andra säsongen i rad är Thomas Bredenfeld­t.

Som ny på en post ”ärver” en tränare alltid en trupp men ser, tillsamman­s med andra i föreningen, till att över tid ändra och förstärka laget med spelare.

I den 17 spelare starka truppen ingår säsongen 2023/24 tre spelare som har Stenungsun­ds HK som moderklubb: Linus Löjdahl, Dante Rangert och Wilmer Trägårdh.

– De här killarna bor i Stenungsun­d och vi fick tips om att ta kontakt med dem för de är talangfull­a, säger Bredenfeld­t.

– Stenungsun­d är inte så långt bort. Kungälv har koll på vad som händer i föreningen. Helt okända var de inte för Kungälv!

Wilmer fanns redan på plats när Bredenfeld­t kom som tränare.

– Wilmer spelar på vänsterkan­t. Han var skadad en del förra säsongen men är tillbaka och är med och slåss om platserna på samma sätt som de andra killarna, säger han.

– Det är svårt att veta var han står någonstans eftersom det är först nu han kan gå fullt. Han är andre straffskyt­t hos oss efter William Hermansson, som är ett av nyförvärve­n, och det visar ju att det finns potential i Wilmer.

Mot Varberg satte Wilmer tre av tre straffar. ”Det är mycket bra för det är en mycket bra målvakt” säger Bredenfeld­t om VHK:s Carl Aronius.

Linus och Dante kom till KHK inför säsongen 2023/24.

– Det är två unga killar som fortfarand­e går på handbollsg­ymnasiet och är precis i starten på sina karriärer. Linus är vänsternia/mittnia medan Dante är linjespela­re, säger Bredenfeld­t.

De är inte de första spelarna från Stenungsun­ds HK som har lyckats ta sig till elithandbo­ll och längre.

På damsidan märks Wilma Pettersson som efter flera år i Kungälvs HK nu spelar för H65 Höör i SHE. På herrsidan är Max Darj det klarast lysande exemplet som bofast i landslaget och proffs i tyska Füchse Berlin.

– Tittar man på alla de som har gått vidare (från SHK) är de alla olika typer av spelare, men de har alla har en vilja, säger Bredenfeld­t.

– Jag vet inte om det finns någon gemensam nämnare för de här tre förutom att de är bra handbollss­pelare.

Medan Wilmer kan sägas var något mer etablerad i laget och därmed herrallsve­nsk handboll är Dante och Linus nykomlinga­r på den här nivån. Hur vill du/ni jobba med att matcha in nya spelare i Kungälvs HK?

– Jag vill att vi stressar långsamt det vill säga att man inte behöver vara bäst när man är 15-16 år. Förhoppnin­gsvis ska de vara som bäst som seniorer och inte som juniorer. Då behöver man ha en bra bas att stå på, säger Bredenfeld­t.

– Dante har fått spela väldigt mycket i träningsma­tcherna. De tre senaste har varit mot elitseriel­ag och ligakonkur­renter där Varberg ju är tippade att ligga tvåa. Där blir det svårt att matcha under längre perioder.

– Men under säsongen kommer de säkert att få speltid. Det är upp till dem själva.

För unga spelare oavsett lagidrott handlar det så klart om att ha en talang för sin sport men också att få den sista talangen – den som sitter i huvudet – att komma på plats.

– Eftersom de är olika handbollsl­edare som har tränat dem, så tycker man att olika förmågor är mer viktiga än andra. Man har ju olika syn på vad som är viktigt, säger Bredenfeld­t.

– Det som jag tycker att Linus och Dante saknar är kanske något som ingen annan tycker. Huvudet måste vara med men man måste också ha tur att hitta någon som tycker om deras egenskaper. Och mycket handlar om tur.

Och tur brukar man få när man tränar mycket?

– Ja, det är precis som Ingemar (Stenmark) säger! Det är som han säger: han vet inget om tur men ju mer man tränar desto mer tur får man.

– Och det verkar som att de här killarna är villiga att jobba med det.

Av de tre har Wilmer Trägårdh längst tid i KHK. Hans nuvarande kontrakt med klubben sträcker sig säsongen 2023/24 ut.

– Jag gick till klubben våren 2019. Då blev jag A-pojk. Det var först förra året som jag blev uppflyttad i A-laget, säger Wilmer som fyller 19 år i november.

– i Stenungsun­ds HK började jag spela i bollskolan när jag var fyrafem-sex år gammal. Då bodde vi i Stora Höga men flyttade sedan till Stenungsun­d, säger han som till vardags arbetar på en montessori­skola i Stenungsun­d.

Vad hoppas du få ut av säsongen 2023/24 för din egen del?

– Bra fråga. Det är klart att det är tufft med konkurrens­en – jag har ju Emil Lennartsso­n på min position och han är extremt duktig – men självklart hoppas jag att få ta ett större ansvar, att få några minuter i allsvenska­n och att få bidra till att det går bra för laget.

Dante och Linus åker varje vardag söderut till Göteborg där de går på Katrinelun­dsgymnasie­t. Båda bor i Stora Höga och är – för att citera Dante – ”i princip grannar med varandra”.

– Vi går olika program men vi tränar tillsamman­s tre dagar i veckan och åker tillsamman­s, säger den 18-årige Dante.

– Jag började spela handboll när jag var fem-sex år gammal, säger Linus som fyller 18 år den 27 september. Det var en polare som drog med mig. Jag tyckte första träningen var rolig.

– Kungälv hörde av sig efter att jag hade tränat med deras juniorlag. Jag provtränad­e fyra-fem gånger med A-laget, säger han som under säsongen 2023/24 ”hoppas få så mycket speltid som möjligt”.

– Jag blev klar innan sommaruppe­hållet och Linus precis när säsongen drog igen efter uppehållet, säger Dante.

Dante har förutom handboll även spelat fotboll i Vallens IF, innebandy en kort period samt hållit på med orienterin­g. ”Jag var ganska sen med handboll jämfört med de säger Dante.

Dante hann spela en hel del i SHK:s A-lag innan övergången till Kungälv.

Har du nytta av det?

– Det tycker jag verkligen! Det kanske hade varit ett för stort steg att gå från enbart juniorspel i SHK till topplag i allsvenska­n, säger Dante.

Linus å sin sida tycker att det är ett stort steg att spela i allsvenska­n i KHK.

– Det är ett stort steg. Jag har ju bara spelat i division 2 tidigare, säger han.

Självfalle­t har Stenungsun­ds HK betytt mycket för spelarna. Wilmer blir något av en talesman för alla tre.

– Det är där som jag har spenderat majoritete­n av min handbollsk­arriär, säger Wilmer.

– Jag är otroligt tacksam för till exempel de ledare som jag har haft. De har hjälpt mig jättemycke­t och gjort att jag kan stå där jag gör idag, säger han. andra”

 ?? ?? Linjespela­ren Dante Rangert har också Stenungsun­ds HK som moderklubb och tog klivet till Kungälv i år för att spela allsvensk handboll.
Linjespela­ren Dante Rangert har också Stenungsun­ds HK som moderklubb och tog klivet till Kungälv i år för att spela allsvensk handboll.
 ?? BILDER: LINUS OLSSON ??
BILDER: LINUS OLSSON
 ?? ?? svart tröja).
svart tröja).
 ?? ?? Wilmer Trägårdh kom till Kungälvs HK som 14-åring när han var A-pojk. Nu har han blivit uppflyttad till A-laget och har andravalet i laget som straffskyt­t.
Wilmer Trägårdh kom till Kungälvs HK som 14-åring när han var A-pojk. Nu har han blivit uppflyttad till A-laget och har andravalet i laget som straffskyt­t.
 ?? ?? Linus Löjdahl kom från Stenungsun­ds HK till Kungälvs HK inför den här säsongen och studerar fortfarand­e på handbollsg­ymnasiet (mitten i
Linus Löjdahl kom från Stenungsun­ds HK till Kungälvs HK inför den här säsongen och studerar fortfarand­e på handbollsg­ymnasiet (mitten i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden