ST tidningen

50-tal personer gick utbildning i att hantera nödsituati­oner

- Erika Olofsson erika.olofsson @sttidninge­n.se

Vad gör du om mobilen är död, internet har slutat fungera och ljuset inte tänds när du slår på strömbryta­ren? Försvarsut­bildarna höll i veckan en utbildning i Henån under temat kris. – Det handlar inte om att bunkra källaren full med Bullens pilsnerkor­v för att ha mat hemma, utan att ha beredskap att klara sig minst en vecka utan hjälp från samhället, säger Ulla Reimers, aktiv i Försvarsut­bildarna.

Vad ska man göra för att klara sig och sin familj vid en kris i samhället? Under den rubriken talade Försvarsut­bildarnas utbildare, Ulla Reimers från Orust och Ronny Wikström från Sotenäs. Ett 50-tal personer hade kommit till kulturhuse­t Kajutan för att lära sig mer om vad man som privatpers­on måste tänka på vid en större kris. För din säkerhet! som utbildning­en heter genomförs över hela landet.

Materialet som duon pratade runt är framtaget av Försvarsut­bildarna i samarbete med Myndighete­ns för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

– Försvarsut­bildarna är en rikstäckan­de ideell frivillig försvarsor­ganisation med cirka 30 000 medlemmar. Försvarsut­bildarna har funnits på Orust sedan 1914, Orust tillhör Bohuslän-Dal som en av tolv föreningar, säger Ulla Reimers.

De båda delade med sig av kunskap och erfarenhet­er kring var man som enskild hittar informatio­n vid kriser och hur det går att stärka sin egna förmåga att ta hand om sig själv och nära om det uppstår en kris.

– Vad gör vi om vi står utan vatten och el, om det inte går att betala i affären, om maten i affären tar slut och internet inte fungerar, om det inte går att tanka och kollektivt­rafiken ligger nere?

Hemberedsk­ap är svaret på de frågorna enligt Ulla Reimers. Gör en plan för hur det går att ordna med vatten, mat, kommunikat­ion och värme i bostaden under sju dagar, tipsades det om under kvällen.

– Att ha hemberedsk­ap innebär att du ska kunna klara dig i en vecka utan samhällets hjälp. Du har ett stort ansvar själv, för liv och egendom. Det går inte att sitta och vänta på att kommunen ska hjälpa till. Kommunens ansvar är att äldre och barnomsorg fungerar, liksom skolan, räddningst­jänst och vattentill­försel.

Ett sätt att förbereda sig är att handla på sig mat som räcker till alla i hushållet under en vecka. Basvaror men även vatten på flaska ska finnas, så även belysning i form av ficklampor och stearinlju­s.

– Det handlar inte om att bunkra källaren full med Bullens pilsnerkor­v för att ha mat hemma, för hur ska maten värmas? Finns det stormkök hemma? Det behöver finnas mat som inte kräver tillagning eller behöver förvaras i kyl eller frys, säger Ronny Wikström.

Med under kvällen var Orust kommuns räddningsc­hef Marcus Larsson och kommunens nytillträd­de kris- och beredskaps­strateg David Krantz för att svara på frågor från åhörarna kring vilken beredskap Orust har i händelse av kris. Det blev en frågestund där flest frågor ställdes till räddningsc­hefen. Bland annat lyftes oron kring vattenförs­örjningen vid en krissituat­ion.

– Var finns det vatten att hämta?

Kör ni ut tankar hämta själv? eller måste man

Räddningsc­hefen lugnade åhörarna med informatio­nen att det finns en året runt-öppen vattenkios­k vid räddningss­tationen i Henån och att det kommer att köras ut vatten till områden där det behövs.

– Vid kris ställer vi ut nödvattenc­ontainrar där det behövs, var de platserna är går inte att säga nu utan det vet först då vi verkligen står in

för ett behov att köra ut vatten. Det kan handla om ett behov på västra Orust, då är det dit vattentank­arna får köras.

Flera frågor berörde kommunens beredskap vid olyckor och naturkatas­trofer, med raset i Stenungsun­d i nära minne. Någon lyfte frågan vilken beredskap kommunen har vid längre strömavbro­tt, oro fanns för färjorna till Flatö, Malö och Lyr som går på el.

– Det är inte kommunens sak, utan Trafikverk­ets men jag vet att de har resurser att sätta in om det blir kris, säger räddningsc­hefen.

Stenungsun­ds kommun har trygghetsp­unkter på flera platser i samhället. Där kan man få informatio­n, värme, dricksvatt­en, lättare förtäring eller övernattni­ng. På vissa finns nödtelefon så att man kan nå 112 vid telestörni­ngar. Trygghetsp­unkter bemannas ofta av frivilliga och kommunens personal. Några trygghetsp­unkter finns inte på Orust, men det förs diskussion­er kring att inrätta sådana, enligt David Krantz, kommunens nya riskoch beredskaps­strateg.

– Jag började arbeta i kommunen för tre veckor sedan så jag är inte helt insatt, men jag vet att trygghetsp­unkter är något som vi diskuterar.

 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ?? Ulla Reimers och Ronny Wikström från Försvarsut­bildarna höll utbildning i Henån på uppdrag av MSB.
BILDER: ERIKA OLOFSSON Ulla Reimers och Ronny Wikström från Försvarsut­bildarna höll utbildning i Henån på uppdrag av MSB.
 ?? ?? David Krantz är ny risk- och beredskaps­strateg i Orust kommun.
David Krantz är ny risk- och beredskaps­strateg i Orust kommun.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Birgitta Norberg kom till Kajutan för att lära sig mer om hur hon ska tänka då det gäller förberedel­ser och hemberedsk­ap.
BILD: ERIKA OLOFSSON Birgitta Norberg kom till Kajutan för att lära sig mer om hur hon ska tänka då det gäller förberedel­ser och hemberedsk­ap.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden