ST tidningen

Utsläpp i Ellösfjord­en visade sig vara fiskfett

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Ett täcke av vitt skum fångade Sten Fredholm, boende i Ellös, på bild i onsdags. Stora delar av vattenytan utanför reningsver­ket var täckt av det vita. – Det är rester från fisk, fett och protein, som lösgörs när vi skär sillen till filéer, säger Martin Kuhlin, vd för Sweden Pelargic.

Under onsdagsmor­gonen upptäckte flera Ellösbor ett täcke av vitt skum på vattenytan vid hamnen och reningsver­ket.

– Det flyter skum ut vid avloppsled­ningen från Ellös reningsver­k, säger Sten Fredholm som tog en bild på skummet.

Där syns det tydligt att en stor del av vattenytan är täckt av ett lager vitt skum. Det har även bildats små öar av skum på sina ställen.

Skummet syntes redan på tisdagseft­ermiddagen då båtägare på väg in mot hamn fick köra igenom det vita.

– Det såg ut som om någon hällt ut raklödder i vattnet ungefär, men det luktade inget direkt. Vi körde en omväg runt för att inte få det på båten och propellern, eftersom vi inte visste vad det vita var för något, säger Krister Andersson som var ute med kompisen i båten för att kolla till hummertino­rna.

Skummet finns direkt utanför kommunens ledning från reningsver­ket där renat vatten släpps ut i Ellösfjord­en. Det är dock inte kommunens reningsver­k som är orsaken till skumningen, enligt driftledar­e Tony Karlsson.

– Skumningen beror på fiskindust­rins renade processvat­ten. Vi renade tidigare deras avlopp, men med ombyggnade­n av reningsver­ket gör vi inte det längre. De får däremot låna mark av kommunen för en egen reningsanl­äggning och det innebär att de släpper ut sitt renade processvat­ten via kommunens utloppsled­ning.

Vad skummet är eller vad det utsläppet beror på, det vill inte Tony Karlsson kommentera.

– Kommunen har inget att göra med denna skumning.

Enligt Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelagic, är utsläppet inget farligt.

– Den rådande uppfattnin­gen är att det är vanligt proteinsku­m, men vi kommer att få analyssvar på exakt innehåll i skummet inom kort. När vi bereder sillen används en hel del vatten i processen. Detta vatten tar med sig fett och protein från sillen och det är därför vi renar vattnet.

Är utsläppet farligt för människor eller miljön?

– Nej, det är inte på något sätt farligt. Det finns inte något från sillfabrik­en som är farligt. Det är rester från fisk, fett och protein, som lösgörs när vi skär sillen till filéer. Vi renar vattnet för att minska belastning­en på det lokala planet, det vill säga Ellösefjor­den. Annars är det små, små rester av fisk som har tagits från havet och går tillbaka till havet.

Skulle du säga att det är ett stort utsläpp?

– Nej, det är inte stort. Om man skulle omvandla skummet till vätska så är det inte många liter. Det ser naturligtv­is mycket ut när det flyter runt på ytan i form av skum. Som vi kunde se på havet försvann skummet inom någon timme, då det omvandlas till vätska och bryts ned.

Sweden Pelagic kommer se över hur utsläppet kunde ske och har enligt vd Martin Kuhlin flera olika verktyg att göra det med.

– Det handlar mycket om trimning av reningsver­ket, som är nytt för i år och taget i bruk i början av augusti.

 ?? BILD: STEN FREDHOLM ?? Sten Fredholm fångade skummet utanför reningsver­ket på bild.
BILD: STEN FREDHOLM Sten Fredholm fångade skummet utanför reningsver­ket på bild.
 ?? BILD: LASSE EDWARTZ ?? Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelagic.
BILD: LASSE EDWARTZ Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelagic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden