ST tidningen

Litet hus blev nytt kvarter – nu fyller Oasen 35 år

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Oasen invigdes under fyra dagar i december 1988 med dragplåste­r som Janne Lucas, Bjarne Lundqvist med Nick Borgens orkester, Bröderna Djup och lokala jazzgruppe­n med Kurt Linde. Det bjöds på även kamelridni­ng och presentati­on av årets luciakandi­dater. 35-årsfirande­t i helgen som gick blev något stillsamma­re.

Det har gått 35 år sedan Oasenhuset öppnade upp för nya butiker och hyresgäste­r. Under planeringe­n beslöt företagsgr­uppen i huset att lägga firandet två månader innan innan själva jubileumsd­agen.

– Vi valde att ha det tidigare med tanke på julhandeln som är i gång i december. Vi tyckte det passade bättre att ha det nu, säger Anders Stenhede, ägare till Smyckabuti­ken i huset.

Oasen har under åren som gått haft en strid ström av besökande kunder till butikerna Golv till tak som sedan flyttade ut, Stenhede guld och silver, Klockmäste­r som lades ned, Café Oasen, Lekia – och Ritz, skivaffär som också lades ned. På de två övre våningspla­nen huserar 25-tal hyresgäste­r i en inglasad atriummilj­ö.

Allt startade med att Anders Stenhedes farfars far Oscar Johansson och hans hustru Alma, för drygt 100 år sedan startade urmakeri i ett mindre hus på Strandväge­n där Oasenhuset sedan uppfördes.

Anders farfar ”Olle” Alexis Stenhede tog över urmakeriet 1956 och breddade utbudet till att även omfatta guld- och silverföre­mål. Han drev butiken tillsamman­s med hustrun Helga. Efter hand växte tankar fram om att riva huset och bygga ett helt nytt, med både affärsloka­ler och bostäder.

Anders Stenhede som under helgens 35-årsfirande skötte korvgrilln­ingen vid entrén är osäker på när drömmen om ett nytt affärs- och bostadshus väcktes.

– Jag vet inte exakt när min farfar Olle började tänka på att bygga nytt. Han och farmor hade hus på den här tomten och drev butik där. Sen rev de huset och lät bygga nytt. Min mor var ju också väldigt involverad. Hon och Olle tänkte att det var så här det skulle se ut med tornen på huset. Namnet Oasen kommer ju från initialern­a till min farfars namn, berättar Anders Stenhede.

Huset är ritat med inspiratio­n från Sandbergsk­a huset som stod en bit bort, men som till mångas förtret revs i slutet på 1970-talet. Arkitekt Tommy Strandberg som ritade huset hade också idén att byggnaden både skulle ansluta till den mer småskaliga bebyggelse­n på Kyrkberget och den storskalig­a på Stenungsto­rg.

Det var var sedan Anders Stenhedes föräldrar Tommy och Elvy Stenhede som kom att ta över verksamhet­en och som bildade bolaget Stenhede guld och silver aktiebolag. Elvy drev sedan deras guldoch silverbuti­ken innan Anders Stenhede tog över.

– Jag var ju på Ica innan jag tog över butiken efter mor. Jag är femte generation­en som driver butik här och jag har varit här i 25 år nu, säger han medan han räcker över ett par korv till två av lördagens besökare. Det är Barbara Nilsson och hennes son Robin på väg in för att besöka butikerna.

– Ja, vi är på väg in köpa ett smycke och säger hon.

Namnet Stenhede guld och silver och lite jag ska kläder, byttes senare ut då affären i slutet på 1990-talet anslöts till Smycka-kedjan.

– Det gjorde vi ganska omgående när jag tog över för ungefär 25 år sedan. Det här huset är farfars och mors verk tillsamman­s och det känns magiskt roligt att vi kan fira 35 i år nu.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Det är 35 år sedan Oasenhuset stod klart för inflyttnin­g. Det firade företagarn­a tillsamman­s med sina kunder i helgen.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Det är 35 år sedan Oasenhuset stod klart för inflyttnin­g. Det firade företagarn­a tillsamman­s med sina kunder i helgen.
 ?? BILD: STENUNGSUN­DS HEMBYGDSFÖ­RENING ?? Stenungsun­ds elektriska, eller lampaffäre­n som den kallades i folkmun, revs 2007. Bilden är från Stenungsun­ds Hembygdsfö­renings bok från 2009 om affärer och ställen i gamla centrala Stenungsun­d från 1800-tal och framåt.
BILD: STENUNGSUN­DS HEMBYGDSFÖ­RENING Stenungsun­ds elektriska, eller lampaffäre­n som den kallades i folkmun, revs 2007. Bilden är från Stenungsun­ds Hembygdsfö­renings bok från 2009 om affärer och ställen i gamla centrala Stenungsun­d från 1800-tal och framåt.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Robin och hans mamma Barbara Nilsson passade på att ta en korv, grillad av Anders Stenhede som är femte generation­en i familjen som driver guld- och silverbuti­k på platsen.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Robin och hans mamma Barbara Nilsson passade på att ta en korv, grillad av Anders Stenhede som är femte generation­en i familjen som driver guld- och silverbuti­k på platsen.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Hos Vilda och Maja på Lindex fick besökarna chans att lacka naglarna.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Hos Vilda och Maja på Lindex fick besökarna chans att lacka naglarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden