ST tidningen

Självplock av ved ger pengar till barnhem i Tanzania

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Överblivet virke från Röra strand blev ved som i sin tur ger bidrag till ett barnhem i Tanzania. – Vi brukar säga att veden värmer fyra gånger. Först oss två när vi arbetar, sen köparna när de eldar och sist barnen som får pengar, säger Maria Eliasson.

När Torbjörn och Maria Eliasson från Skärhamn köpte en stor skogsfasti­ghet i Röra strand var skogen igenväxt och eftersatt. Under hösten och vintern 2022 röjde och avverkade paret stora delar av skogsområd­et och fick då mycket virke av gran, björk och blandskog över.

– Vi funderade på vad vi skulle göra med allt virke som blev liggande, och kom på att vi kunde göra ved av det och sälja som självplock. Det finns ju självplock för blommor och grönsaker så varför inte ved, säger Torbjörn Eliasson.

Sagt och gjort, ett mödosamt arbete med att kapa, klyva och stapla ved inleddes. Torbjörn och Maria byggde en lång länga med ved uppdelat olika sorter i skogsbacke­n vid grusvägen till skogsfasti­gheten. En enorm rund vedstapel med ekved står bredvid.

– Den ska helst torka i 2-3 år för att bli bra. Vi lade vedträna i en rund ring i flera lager, sen slänger man in resten i mitten och fortsätter bygga uppåt. Överst blir det som ett tak av ved och så torkar det, berättar Torbjörn.

Pengarna som paret får in för veden ska oavkortat gå till ett barnhem i Tanzania, via en stödföreni­ng som heter Bukobahjäl­pen.

– Barnhemmet heter

Tumaini

Children´s center och drivs ideellt. Pengarna till barnhemmet kommer till 60 procent från donationer och 40 procent från Sida. Men om två år slutar Sida med sina bidrag och då behöver barnhemmet ännu mer pengar, säger Maria Eliasson.

På barnhemmet bor 60 barn permanent och 60 barn får hjälp. Barnhemmet startades av en kvinna från Munkedal, Gunvor Debora Brycke, som arbetat i Tanzania och som när hon pensionera­de sig flyttade till staden Bukoba.

– Hon köpte ett hus och varje morgon satt det gatubarn på hennes altan. Då beslöt hon sig för att starta ett barnhem för att hjälpa dem, säger Maria Eliasson.

Självplock­et av ved har redan fått mycket uppmärksam­het. På bara ett dygn fick ett inlägg i en lokal Facebook-grupp över 200 gillamarke­ringar. Veden plockar man själv i en nätpåse och sen swishar man betalninge­n till stödföreni­ngen.

– Vi har fått många glada tillrop, både när vi har arbetat med skogen och veden och nu när vi öppnar självplock­et. Många tycker att vi snyggat till i skogen, säger Torbjörn Eliasson.

Varken Torbjörn eller Maria har besökt barnhemmet i Tanzania än, men hoppas att det snart ska bli verklighet.

– Vi brukar säga att veden värmer fyra gånger. Först oss två när vi arbetar, sen köparna när de eldar och sist barnen som får pengar, säger Maria Eliasson.

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Torbjörn Eliasson och Maria Eliasson torkar ekveden i en rundstapel.
BILD: TERESA INNOCENTI Torbjörn Eliasson och Maria Eliasson torkar ekveden i en rundstapel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden