ST tidningen

Hummertino­r mitt i farleden – färjan måste väja

Hummerfisk­et ställer åter till det för färjan mellan Svanesund och Kolhättan. Mitt i farleden ligger hummertino­r som markerats med en boj. – Vi får försöka att köra runt den varje gång, säger Oskar Sigurd, befälhavar­e på Svanesunds­leden.

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Oskar Sigurd, befälhavar­e på färjan Saturnus som trafikerar Svanesunds­leden, har länge kämpat för att det ska införas ett fiskeförbu­d i leden mellan Svanesund och Kolhättan. Varje år ställer hummertino­rna till det för Svanesunds­färjan. Mellan 50 och 100 hummertino­r läggs varje år ut intill eller i leden mellan Svanesund och Kolhättan, flera av dem flyter i väg och fastnar i färjans propellrar.

Bara dagar efter hummerprem­iären fick Oskar Sigurd se de första hummertino­rna i leden. Utplacerad­e mitt i farleden där färjan flera gånger i timmen ska passera. Hummertino­rna och de bojar som är fästa som markering är i vägen för färjetrafi­ken.

Hur gör ni nu? Kör ni rätt över dem?

– Vi får försöka att köra runt den varje gång. Köra över den vågar vi inte på grund av risken att den fastnar i propellern säger Oskar Sigurd.

Färjereder­iet har ansökt hos Länsstyrel­sen om ett totalt fiskeförbu­d i farleden. Både Stenungsun­ds kommun och Orust kommun har ställt sig bakom förslaget. Hummertino­r och fiskeutrus­tning riskerar att fastna i färjans propellrar och kan i värsta fall göra så att propellrar­na inte fungerar. Risken finns, enligt Oskar Sigurd, att färjan inte kan styras och går upp på land.

– Saturnus är närmare hundra meter lång och 20 meter bred, den är stor.

Oskar Sigurd har fotografer­at de hummertino­r som under fredagen syntes i farleden. Han uppmanar hummertino­rnas ägare att snarast plocka upp dem. Vem som äger hummertino­rna vet han inte och färjans personal kan inget annat göra än att försöka väja för dem.

– Hummertino­r kan ställa till stor skada för färjan, trassla in sig i propellrar­na vilket kan leda till att färjan måste stå stilla för reparation.

 ?? BILD: VICTORIA SÖRENSEN LUND ?? Hummertino­r är det stora problemet, men även fiskare som står vid färjelägen kan vara i vägen för färjetrafi­ken.
BILD: VICTORIA SÖRENSEN LUND Hummertino­r är det stora problemet, men även fiskare som står vid färjelägen kan vara i vägen för färjetrafi­ken.
 ?? BILD: LASSE EDWARTZ ?? Färjereder­iet har ansökt hos länsstyrel­sen om fiskeförbu­d i leden mellan Svanesund och Kolhättan. Hummertino­r är det stora problemet, men även fiskare som står vid färjelägen kan vara i vägen för färjetrafi­ken.
BILD: LASSE EDWARTZ Färjereder­iet har ansökt hos länsstyrel­sen om fiskeförbu­d i leden mellan Svanesund och Kolhättan. Hummertino­r är det stora problemet, men även fiskare som står vid färjelägen kan vara i vägen för färjetrafi­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden