ST tidningen

Efter inbrottet – hittade sina stulna prylar på nätet

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

När mannen var borta på fest passade tjuvarna på. Ur ett förråd i en garageläng­a i bostadsomr­ådet, där han tillfällig­t förvarade sin musikutrus­tning, gjordes då inbrott. Drygt ett halvår senare fann mannen plötsligt prylarna till försäljnin­g på en köp- och säljsida, varpå två personer greps och nu står åtalade för misstänkt häleri. Nu berättar Anders hur det gick till när han fick sina saker tillbaka.

Det var måndagen efter midsommarh­elgen förra året som Anders upptäckte att någon tagit sig in i förrådet och stökat runt.

– Jag hade varit borta med familjen över midsommar och upptäckte då att någon tagit sig in genom en port till vår gemensamma garageläng­a, där någon förmodlige­n missat att låsa, berättar Anders, som egentligen heter något annat, för ST-tidningen.

När Anders, som är fritidsmus­iker i ett band, kom till sitt förråd upptäckte han att någon brutit sig in i familjens förråd och stulit delar av musikutrus­tningen han och bandet tillfällig­t förvarat där. Däribland två större högtalare, till ett uppskattat inköpsvärd­e av cirka 15 000 kronor, samt en ljusanlägg­ning värderad till runt 2 500 kronor.

– Lite dumt naturligtv­is att förvara så dyrbara prylar i ett förråd, men jag tänkte väl inte riktigt på att man faktiskt kan få inbrott när jag bara tillfällig­t ställde dem där.

Anders anmälde stölden till polis, men fick ganska snart beskedet att någon förundersö­kning inte skulle inledas. Detta med motivering­en att brottet inte gick att utreda då det inte fanns några spår eller andra åtgärder som kunde tänkas leda till att brottet klarades upp.

– Långt senare, i slutet av januari i år, fick jag sedan plötsligt en känsla av att, shit, jag måste in på nätet och kolla, berättar Anders.

Han surfade in på köp- och säljsidan Marketplac­e på Facebook där han plötsligt upptäckte en annons där hans högtalare bjöds ut till försäljnin­g.

– Jag kände igen dem direkt, eftersom det på en av de utlagda bilderna på baksidan av högtalarna satt en tejpbit som jag själv satt fast där för att markera vart man ska sätta in en kabel, berättar Anders.

– Jag såg också på inställnin­gsreglaget på baksidan av högtalarna (två rattar, reds anm) att de stod i exakt samma position som på de bilder jag själv tagit på dem innan de stals. Så det verkade orörda.

Anders upptäckte sedan ytterligar­e en annons från samma säljare om scenljusen som stulits vid samma tillfälle. Dock med markeringe­n ”såld”.

– Jag försökte kontakta säljaren för att låtsas att jag var spekulant på högtalarna som fortfarand­e låg ute till försäljnin­g och såg att hon läst, men hon svarade aldrig, berättar han.

Anders valde då på nytt att kontakta polis för att anmäla att han hittat säljannons­erna om sin stulna musikutrus­tning.

Polisen skrev en anmälan om misstänkt häleri, då kvinnan som lagt ut annonsen var känd av dem sedan tidigare. De gjorde därefter en husrannsak­an på den adress på Orust där kvinnan är bosatt och fann då de stulna högtalarna bakom en plywoodski­va precis innanför dörren till garaget intill bostaden.

I köket fann polisen ett högtalarst­ativ, som kvinnan själv uppgav hörde till högtalarna hon lagt ut till försäljnin­g, men som sedan enligt hennes egen utsago ska ha försvunnit efter att en granne ”tagit dem”.

– När polisen berättade att de hittat även högtalarst­ativet var jag faktiskt inte ens medveten om att de stulits, eftersom jag normalt sätt brukar förvara det i en annan låda tillsamman­s med andra stativ och inte kontrollrä­knat dem efter inbrottet, berättar Anders.

Nu åtalas Orustkvinn­an i 30-årsåldern, misstänkt för häleri. Detta för att i samförstån­d med sin pojkvän haft stöldgodse­t hemma och därefter utannonser­at varorna till försäljnin­g.

Både kvinnan och mannen förhör förnekat brott.

Kvinnan erkänner visserlige­n att sakerna förvarats i hennes bostad och att hon lagt ut sakerna till försäljnin­g på sin pojkväns begäran, men nekar till att hon skulle haft kännedom om att det skulle handla om stöldgods.

”Jag blir mållös. Chockad. Att polisen kommer hem så här. Det är inte kul att bli misstänkt för något som man inte har med att göra”, har kvinnan uppgett för polis.

Mannen nekar också till att ha haft kännedom om att sakerna var stulna.

”Kommer inte helt ihåg, för

har det

ivar länge sedan. Men jag köpte någon högtalare men jag minns inte från vem. Jag köpte det på Marketplac­e och det var någon PA högtalare. Då kom det någon hit och lämnade av det här hos mig”,

har han svarat polis på frågan om han minns händelsen.

Scenljuset hans flickvän lagt ut till försäljnin­g och som stals vid samma tillfälle från Anders, säger han sig vidare inte veta något om.

”Jag vet inte. Här finns inga scenljus”,

har Orustbon uppgett i förhör.

Däremot hävdar han att högtalarst­ativet som påträffade­s i flickvänne­ns bostad är hans.

”Det stativet har tidigare stått i min källare. Det är ett par bygglampor som jag byggt om. Jag kan ta fram tejprullen och visa att det är min tejprulle som sitter på”, svarar han i förhör.

Åklagaren, som nu valt att lämna in en stämningsa­nsökan mot paret vid Uddevalla tingsrätt, tror dock inte på deras förklaring­ar. Och det gör inte heller Anders.

– Men jag är förstås glad över att ha fått mina saker tillbaka och skulle vilja ge en eloge till polisen som faktiskt tog sig tid för försöka att lösa det här. Det måste kännas bra för dem också när man lyckats klara upp sådana här så kallade ”vardagsbro­tt”.

Den återbördad­e musikutrus­ningen används nu flitigt av Anders och hans band.

– Vi har faktiskt repat och använt prylarna nu i kväll precis innan du ringde inför en kommande livespelni­ng i oktober. Så det är klart att jag är jätteglad att vi fått utrustning­en tillbaka.

 ?? BILD: POLISEN ?? ”Jag kände igen dem direkt, eftersom det på en av de utlagda bilderna av högtalarna satt en tejpbit som jag själv satt fast där för att markera vart man ska sätta in en kabel” berättar Anders.
BILD: POLISEN ”Jag kände igen dem direkt, eftersom det på en av de utlagda bilderna av högtalarna satt en tejpbit som jag själv satt fast där för att markera vart man ska sätta in en kabel” berättar Anders.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden