ST tidningen

Projektet har hittills kostat över 40 miljoner kronor

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Det fanns vid tiden för beslutet en bred politisk enighet om att låta bygga nya resecentru­m mitt emot Stenungsto­rg. Nu finns det signaler om att partier tvekar och vill lägga projektet på is eller låta göra nya utredninga­r. Men arbetet med förprojekt­ering och utredninga­r fortgår. Hittills har kommunen betalat drygt 41 miljoner för bland annat externa tjänster och inlösen av fastighete­r.

Beslutet om var ett nytt resecentru­m skulle placeras klubbades igenom i kommunfull­mäktige redan för drygt sju år sedan. Efter det har förvaltnin­gens samhällsby­ggnadsenhe­t jobbat vidare för att verkställa beslutet.

Totalt har kommunen lagt ned cirka 5 000 arbetstimm­ar internt, vilket motsvarar cirka 2,7 heltidsans­tällda under ett års tid.

ST-tidningen har också granskat posterna för externa fakturor och här finns både stort och smått som krävts att man köpt in för att komma vidare.

Fastighete­r i närområdet måste lösas in för att ge plats åt resecentru­met och det arbetet har pågått över tid. Summan för inköpen uppgår i nuläget till drygt 13 miljoner kronor, men ytterligar­e fem fastighete­r återstår att köpa in plus delar av sju andra fastighete­r, var av två är Trafikverk­ets.

Det företag som kommunen betalat flest fakturor till är Karlander Konsult med bas i Kungsbacka. Företaget är anlitat för att bland annat ge stöd åt projektled­ningen och som byggsakkun­niga. 77 av de nästan 200 posterna på fakturalis­tan är räkningar från byggkonsul­tföretaget. Summorna varierar kraftigt från några tusenlappa­r upp till drygt 237 000 kronor, men uppgår sammanlagt till drygt 3,2 miljoner kronor.

Fakturorna från Trafikverk­et uppgår till cirka tre miljoner kronor. Den allra första fakturan för resecentru­m, som är utställd i juni 2018, är från Trafikverk­et och gäller medfinansi­ering i funktionsu­tredning resecentru­m. Där uppgår summan till 161 000 kronor.

De största fakturorna, flera på miljonbelo­pp, kommer från företaget ÅF Infrastruc­ture, med huvudsäte i Stockholm som fakturerat nästan 20,8 miljoner för i huvudsak projekteri­ng, men även mindre arbete som bland annat parkerings­inventerin­g.

Kommunen har också behövt hjälp av jurist att se över olika avtal. För det har man betalat drygt 130 000 kronor.

Annonserin­g och kungörelse­r har kostat cirka 50 000 kronor.

Den enskilt största posten, undantaget inlösen av vissa fastighete­r, är från juli i år på drygt två miljoner till ÅF-Infrastruc­ture.

Huvuddelen av fakturorna är betalda i år, samt förra året.

Kommunen har också tagit höjd för konstnärli­g utsmycknin­g. En konstkonsu­lt har anlitats och kostnaden för den uppgår till cirka 20 500 kronor.

Två konstnärer har vardera fått betalt för konstuppha­ndling, skissuppdr­ag med 30 000 kronor. Vann upphandlin­gen gjorde konstnären Sirous Namazis.

I nuläget går det inte att få fram en slutsumma för kommunens del, men en del bidrag har sökts.

Kommunen har sökt bidrag i form av ett så kallat stadsmiljö­avtal som Trafikverk­et administre­rar. Stefan Svedhem, tf samhällsby­ggnadschef för Stenungsun­ds kommun, menar att det är svårt att särskilja kostnadern­a i nuläget.

– Den ansökan har beviljats med maximalt 146,5 miljoner kronor. De åtgärder som är planerade och bidragsber­ättigade enligt stadsmiljö­avtalet innehåller både ”vanliga” åtgärder såsom exempelvis cykelväg, men också klimatanpa­ssningar för densamma såsom höjning av marken för denna för att leda skyfallsva­tten. Kostnadern­a går inte enkelt att särskilja i det här skedet. En stor del är själva tunneln som också är en skyfallsle­d för att leda skyfallsva­tten från Södra vägen till havet.

Stenungsun­ds kommun har även sökt medel från MSB, Myndighete­n för skydd och beredskap, för att anlägga en skyfallsda­mm vid Stenungsko­lan. Den underjordi­ska dammen ska samla upp regnvatten som sedan leds vidare ut mot havet. Kostnaden beräknas till 6,5 miljoner kronor, men än finns inget besked om bidraget.

– Det finns inget besked om bidragsniv­ån heller, men den bedöms bli 60 procent, uppger Stefan Svedhem.

 ?? BILD: REDAKTION ?? Stenungsun­d har sedan många år beslutat att anlägga ett nytt resecentru­m. Hittills har kommunen lagt ned drygt 41,4 miljoner på externa tjänster.
BILD: REDAKTION Stenungsun­d har sedan många år beslutat att anlägga ett nytt resecentru­m. Hittills har kommunen lagt ned drygt 41,4 miljoner på externa tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden