ST tidningen

En lång grön linje för att sprida kunskap om synnedsätt­ning

- Camilla Svensson, ombudsman, Synskadade­s Riksförbun­d, SRF Bohuslän Stefan Hellersted­t, delägare, Specsavers Stenungsun­d Karolin Hellersted­t, optiker och delägare, Specsavers Stenungsun­d

Vårt syfte med detta är att sprida kunskap om hur vardagen ser ut för personer med synnedsätt­ning och skapa kännedom om Synlinjen, en stödlinje som ger råd och hjälp i alla frågor som rör synnedsätt­ningar. Synlinjen startades av Synskadade­s Riksförbun­d (SRF), landets företrädar­e för personer med synnedsätt­ning, och det arbete de gör är väldigt viktigt.

Ja, vi hade gärna målat hela staden grön för att uppmärksam­ma dem, men vi nöjer oss denna gång alltså med en grön linje genom köpcentrum­et.

Vår gröna linje tar tydliga omvägar förbi hinder på marken, ja allt som kan utgöra utmaningar och ibland obehagliga överraskni­ngar för personer med synnedsätt­ning - som för en normalseen­de inte innebär något större problem, men som för en person med synnedsätt­ning kan vara mycket problemati­sk.

Vardagspro­blem kan absolut handla om hinder där man går - men det är ju bara en av många utmaningar personer med synnedsätt­ning möter varje dag. Synlinjen, vars rådgivare har egen erfarenhet av att leva med en synnedsätt­ning, svarar på en mängd olika slags frågor via telefon eller e-post.

Det kan även handla om sådant som att beställa ett vaccinatio­nsbevis, att säkerställ­a att man verkligen pratar med en polis som ringt på dörren, att säkert ta sig ner för en trappa och mycket annat.

Vår gröna linje inne på Stenungsto­rg är främst symbolisk – för att påminna om att behoven är stora. 200 000 svenskar lever idag med synnedsätt­ning eller är blinda, och över två miljoner svenskar har fått en diagnos på ögonsjukdo­m av en ögonläkare. Många är förstås även drabbade i en stad av Stenungsun­ds storlek.

Synlinjen är en viktig verksamhet, som samtidigt bedrivs med knappa resurser.

Så käre Stenungsun­dsbo – ser du vår gröna linje idag, ägna gärna dessa frågor en tanke och berätta ännu hellre för en vän, familjemed­lem eller kollega att Synlinjen finns. Ju fler som känner till den, desto mer hjälp kan ges.

 ?? BILD: BENJAMIN ANDREASSON ?? Vardagspro­blem kan absolut handla om hinder där man går - men det är ju bara en av många utmaningar personer med synnedsätt­ning möter varje dag, skriver insändarsk­ribenterna.
BILD: BENJAMIN ANDREASSON Vardagspro­blem kan absolut handla om hinder där man går - men det är ju bara en av många utmaningar personer med synnedsätt­ning möter varje dag, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden