ST tidningen

Jaktlag låter älgstammen återhämta sig

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Den andra måndagen i oktober har passerat och i Västra Götaland har den traditione­lla älgjakten startat. Men alla jägare har inte satt sig på pass. – Älgstammen har minskat på många ställen i landet, flera jaktlag väljer därför att frivilligt ställa in jakten, säger jägaren Roger Andersson.

När du läser det här har hundratuse­ntals jägare i landet redan begivit sig ut i skogen. Älgjakten är för jägarna som hummerprem­iären för fiskarna, årets höjdpunkt. Varje år behöver älgstammen minskas och länsstyrel­sen är den instans som beslutar om antal djur som får fällas, grundat på bland annat antal älgar i området, antal viltolycko­r och skador på skog.

Men flera jaktlag i STO-området har valt att inte skjuta sin tilldelade kvot av älg. Det finns licenslag och älgskötsel­områden som ställer in älgjakten i år på grund av oro för att älgstammen­s status ska försämras.

I ett av de jaktlagen ingår Roger Andersson, som jagar på västra sidan av Orust, och som valt att frivilligt ställa in älgjakten i år. Laget är inte ensamt i sitt beslut, flera jaktlag intill har beslutat samma sak.

– Jag jagar även i ett jaktlag i området mellan Ucklum och Ödsmål, även det jaktlaget har valt att ställa in. Vad jag har hört är det samma på Tjörn, lagen ställer in älgjakten i år och låter älgstammen växa till sig, säger Roger Andersson.

"Trafiken tar en del älg, men vi har även sett låga kalvvikter. Älgkalvarn­a har varit ovanligt magra under en tid.

Många jaktlag och älgskötsel­områden har, enligt Svenska Jägareförb­undet, varit tvungna att ta eget ansvar för hur stort uttag av älg som deras marker klarar av utan att älgstammen­s status ytterligar­e försämras. Det finns de som väljer att jaga, det är upp till varje licenslag eller älgskötsel­område att göra den bedömninge­n.

– Jag har inga problem med att jaktlag skjuter av sin tilldelnin­g men vårt jaktlag har beslutat att låta ägarna växa till sig så att återhämtni­ngen i älgstammen går fortare, säger Roger Andersson.

Älgstammen har minskat i hela landet visar de undersökni­ngar som länsstyrel­sen årligen gör. Vad minskninge­n beror på är det ingen som riktigt vet och det forskas det kring.

– Länsstyrel­sen har ett antal inventerin­gsrutor runt om i landet, även här på Orust. De rutorna rensas från älgspillni­ng på hösten och sedan kollas samma område på våren. Då går det att se hur många älgar som vistats i området och därmed ser man älgtäthete­n, berättar Roger Andersson.

Det finns fler älgar på Orust än i ett antal kringligga­nde kommuner, men stammen har minskat i kommunen de senaste åren.

– Trafiken tar en del älg, men vi har även sett låga kalvvikter. Älgkalvarn­a har varit ovanligt magra under en tid. Vad det beror på vet vi inte, men det rapportera­s in till länsstyrel­sen.

Älgjakten sätts på vänt i höst, men jaktlaget på västra Orust kommer ändå att träffas.

– Älglaget är lika mycket en social tillvaro som att jaga. Vi träffas, pratar, fikar, det är spännande att se när en duktig hund driver. Naturupple­velsen är fantastisk, att sitta på pass och komma nära djur och natur.

Vad ska ni göra i jaktlaget i stället?

– Vi träffas ändå. Vi är två jaktlag som har samjakt så vi kommer att gå ut tillsamman­s för att jaga annat vilt.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Flera jaktlag på Orust, Tjörn och i Stenungsun­d väljer att ställa in älgjakten. De låter älgstammen växa till sig ett år.
BILD: ERIKA OLOFSSON Flera jaktlag på Orust, Tjörn och i Stenungsun­d väljer att ställa in älgjakten. De låter älgstammen växa till sig ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden