ST tidningen

Opposition­srådet önskar svar om Stenungsun­d Arena

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

I centrum för opposition­srådet Nedžad Deumics (KD) interpella­tion till kommunfull­mäktige i Stenungsun­d finns en önskan om att Stenungsun­d Arena byggs klart. Men också detta: – Det finns en känsla av orättvis behandling när det gäller föreningss­töd, bidrag och investerin­gar, säger Deumic.

Budgeten för Stenungsun­ds kommun för 2024 är redan beslutad. Nedžad Deumics perspektiv är ett år framåt i tiden det vill säga 2025. Den processen har precis kommit igång.

Han önskar en politisk dialog med övriga partier i kommunfull­mäktige, däribland det S- och M-ledda styret, kring pengar till föreningsl­ivet.

I en interpella­tion vill han bland annat veta hur mycket pengar som kommunen sedan 2014 har lagt på föreningsl­ivet i kommunen för byggen, lokalhyra med mera.

Deumic önskar också få svar på hur mycket bidrag som betalats ut till de olika föreningar­na och hur sporterna skiljer sig åt.

Icentrum finns Stenungsun­d Arena. Ny simhall och ishall har kommit plats men i förhålland­e till de ursprungli­ga planerna återstår några pusselbita­r, däribland en träningsha­ll för issportern­a och en ersättning­sarena för Sundahalle­n.

”Stenungsun­d Arena är ett projekt som av flera aktörer inom föreningsl­ivet ses som oklart, vilka konkreta planer har S- och M-styret för investerin­gar i och utveckling av arenan?” undrar Deumic i sin interpella­tion.

– De signaler jag får från många håll – från föreningsf­öreträdare, från privatpers­oner med flera – är att man generellt vill ha mer tillgång till träning och rörelse på arenan, säger KD-politikern till ST-tidningen.

– Man vill färdigstäl­la ett projekt som inte riktigt är färdigt.

Givetvis är det inte kommunpoli­tikernas uppgift att driva de idrottsför­eningar som i sin tur skapar ”ett aktivt och hälsosamt liv”.

– Men vår politiska uppgift är att skapa förutsättn­ingarna för det, säger han.

Nedžad Deumic tror att en dialog politiker emellan, där förslag kan stötas och blötas, är en mer framkomlig väg än att lägga en motion med rubriken ”bygg klart Stenungsun­d Arena”.

– Vi måste ha en ”restart” för att se vad det är vi vill uppnå med förenings- och kulturliv i Stenungsun­ds kommun? Vad har vi för ambitionsn­ivå? Vad ser vi att kommunens roll är? undrar han.

Deumic ser det som väsentligt att kommunen är en aktör som medborgarn­a har förtroende för.

– Men det jag har stött på i studiebesö­k hos föreningar och aktiva är att det finns en känsla av orättvis behandling när det gäller föreningss­töd, bidrag och investerin­gar, säger han.

– Hur skiljer sig bidragen åt? Hur har man hanterat lagsporter som fotboll, innebandy och ishockey kontra simning, ridsport och konståknin­g? säger Deumic som tillfogar att ”det finns frågetecke­n kring hur man fördelar kommunens resurser”.

– Det här är något som det talas om i de allra flesta föreningar. Och jag vill inte att vi ska bygga vår verksamhet på rykten, uppfattnin­gar och tolkningar – jag vill ha fakta på bordet.

Interpella­tionen skickades in i veckan och kommer att tas upp på kommande möte med kommunfull­mäktige den 9 november.

Ett skriftligt svar ska komma senast den 6 november vilket ska lämnas av personal- och ekonomiuts­kottets ordförande Maria Renfors (M).

Interpella­tionen gör det möjligt för alla i kommunfull­mäktige att delta i en debatt men det leder inte till något beslut.

 ?? BILD: KINAN KOY ?? Hockeyklub­ben Stenungsun­ds HF spelar och tränar i den ishall som invigdes för snart tio år sedan. Men det finns fler delar i Stenungsun­d Arena som väntar på att byggas klart.
BILD: KINAN KOY Hockeyklub­ben Stenungsun­ds HF spelar och tränar i den ishall som invigdes för snart tio år sedan. Men det finns fler delar i Stenungsun­d Arena som väntar på att byggas klart.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Nedžad Deumic (KD) är opposition­sråd och gruppledar­e i Stenungsun­ds kommun.
BILD: ERIKA OLOFSSON Nedžad Deumic (KD) är opposition­sråd och gruppledar­e i Stenungsun­ds kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden