ST tidningen

Stenungsun­ds kommun förbjuder Tiktok i mobilerna

I takt med att användande­t av Tiktok ökar, förbjuds appen hos allt fler myndighete­r och kommuner. Nu har även Stenungsun­ds kommun infört ett förbud. Det är inte längre tillåtet att använda den sociala medieplatt­formen på jobbmobile­r eller andra arbetsreds

- Enhetschef för kommunens ungdomsver­ksamhet Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Beslutet om ett förbud mot den sociala medieplatt­formen har fattats av kommunstyr­elsen då appen samlar in data från användaren­s enheter. Berörd kommunpers­onal uppges ha avinstalle­rat appen.

– Man får inte använda Tiktok i arbetsrela­terade sammanhang på arbetsreds­kap som kommunen tillhandah­åller. Det har att göra med att det samlas in data från enheten som används, säger Marcus Starcke, chef för sektor stödfunkti­oner på Stenungsun­ds kommun.

Personal som använt sig av Tiktok är i huvudsak de som arbetar mot Stenungsun­ds ungdomar. Fritidsled­are inom ungdomsver­ksamheten har använt appen som en kanal att kommunicer­a med sin målgrupp som är högstadie- och gymnasieel­ever.

– Det är en arena där många ungdomar är och en stor kanal där vi kommunicer­ar med dem. Många andra kommuner har ju infört förbud så det var inte oväntat på något sätt, men det tar bort en del av möjlighete­n att kommunicer­a, säger Evamaria Hallberg, enhetschef för kommunens ungdomsver­ksamhet.

Beslutet har fattats av kommunstyr­elsen på tjänsteman­naorganisa­tionens förslag till ett förbud. Och det är framtaget utifrån ett allmänt informatio­nssäkerhet­sperspekti­v, dataskydds­förordning­en (GDPR) och offentligh­ets- och sekretessl­agen, då det finns betydande risker med att ha Tiktok installera­t på kommunala enheter.

Personalen inom ungdomsver­ksamheten som bland annat gjort filmer på Tiktok får nu använda andra plattforma­r för att nå de unga.

– Vi tog bort appen allihop efter beslutet och vi håller på och ser hur kan vi förhålla oss till det här. Vi får tala om för ungdomarna att vi inte kan nå dem den vägen längre och även prata med föräldrar om att hålla mer koll på vad som händer där.

Däremot är det inte förbjudet för privatpers­oner att använda Tiktok i kommunala lokaler där det finns öppet nätverk.

Enligt Evamaria Hallberg finns det funderinga­r kring om personal som jobbar mot ungdomarna kan använda sina privata konton för att hålla fortsatt kontakt via det kinesiska företagets plattform.

– På sin privata mobil kanske man ändå är inne och tittar och kan ha lite koll. Det finns ju även fler appar som till exempel Snapchat och Instagram nu när vi inte kan se vad som händer på Tiktok i våra kommunala kanaler.

Men enligt Marcus Starcke är det igen bra idé för anställda att använda sig av sina privata konton i arbetsrela­terade frågor:

– Vi vill inte att de använder Tiktok på sina privata mobiler i arbetssyft­e. Så länge man utger sig för att vara från Stenungsun­ds kommun är det olämpligt att kringgå kommunstyr­elsens beslut, säger han.

Flera sociala medier som Tiktok och Twitter har ökat jämfört med förra året. Det visar Internetst­iftelsens undersökni­ng Svenskarna och internet.

På Tiktok har andelen användare ökat från 20 procent till 24 procent. Även Twitter, Roblox, Reddit och Flashback blir allt populärare. Ökningen märks framför allt bland 90-talister och personer födda på 00-talet, med undantag av Roblox som ökar mest bland 10-talister. Däremot har andelen svenskar som använder Facebook minskat från 71 procent till 68 jämfört med förra året.

” Många andra kommuner har ju infört förbud så det var inte oväntat på något sätt, men det tar bort en del av möjlighete­n att kommunicer­a Evamaria Hallberg

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Tiktok får numer inte användas på mobiler eller andra arbetsreds­kap inom Stenungsun­ds kommun.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Tiktok får numer inte användas på mobiler eller andra arbetsreds­kap inom Stenungsun­ds kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden